Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Publicistika

DANKO: Pellegrini mohol byť kandidátom vládnej koalície, odmietol to

Andrej Danko v TASR TV Foto: TASR

Hovorili, že rekreačný poukaz je Dankov poukaz, tak toto bude Dankovo ministerstvo. Ja sa k tomu hlásim, povedal predseda SNS. (správa, PODCAST, VIDEO)

Bratislava 13. januára (Teraz.sk) – Predseda Hlasu-SD Peter Pellegrini mohol byť prezidentským kandidátom vládnej koalície, ale pri tvorbe koaličnej zmluvy sa o tom odmietol baviť. Hoci v médiách zdôrazňuje, že má záujem o hlasy voličov Slovenskej národnej strany (SNS), podporu SNS na stretnutí pred Vianocami odmietol. V TASR TV to povedal predseda SNS Andrej Danko.

Rokovania s Petrom Pellegrinim o prezidentskej kandidatúre považuje Danko dnes už za uzavretú vec. „Je to veľmi nešťastné, že sme sa nedohodli na začiatku. Ale Peter je už raz taký, ide si svoje,“ konštatoval.

Podľa Danka by mal Pellegrini ako koaličný kandidát v prezidentských voľbách vyššie šance a takto riskuje prehru. „Očakávam tvrdú prezidentskú kampaň. Myslím si, že budú veľké útoky na Pellegriniho, aj do jeho okolia. Určite to Korčokov tím, ani tím ľudí, ktorí stoja za Korčokom, nenechá len tak. Chcel som sa dohodnúť, nedá sa,“ vyhlásil Danko, podľa ktorého Peter Pellegrini preceňuje výsledky predvolebných prieskumov.



Predseda SNS zároveň deklaroval, že jeho strana je pevným článkom vládnej koalície a jej súdržnosť neoslabuje. „Všetci sme sa do poslednej chvíle báli, že (Peter Pellegrini) pôjde do vlády s progresívcami. My, na rozdiel od Pellegriniho, ktorý sa stretáva aj s Čaputovou a je kamarát s Korčokom, nemáme šancu vládnuť s SaS,“ tvrdí Danko.

Slovenská národná strana má podľa neho skúsenosť aj so spoluprácou s Ivanom Korčokom, ktorý bol vo vláde Roberta Fica s účasťou SNS štátnym tajomníkom ministerstva zahraničných vecí. „Pracoval aj pre našu vládu a potom sa k nám správal veľmi neférovo. Bez Fica a Danka by Korčok nebol veľvyslanec v Spojených štátoch amerických,“ tvrdí Danko. SNS preto podľa neho v aktuálnom čase neuvažuje o podpore Korčoka ani Pellegriniho.



Pokiaľ v prezidentských voľbách nebude kandidovať líder Smeru-SD Robert Fico, SNS podľa Danka absolvuje ešte rokovanie so Štefanom Harabinom a následne o prezidentskej kandidatúre definitívne rozhodne predsedníctvo strany. Danko v tejto chvíli nepotvrdil ani nevyvrátil, že by kandidátom napokon mohol byť on osobne. Potrebných 15.000 podpisov na občianskej petícii však preventívne vyzbierali už v priebehu sviatkov.
„SNS nemá v Národnej rade SR 15 poslancov, ktorí sú potrební na nomináciu prezidenta. Tak som vyskúšal zber a máme 15.000 podpisov na moju kandidatúru,“ vyhlásil Danko.

O post prezidenta sa chce uchádzať aj europoslanec Miroslav Radačovský, ktorý v parlamentných voľbách tiež figuroval na kandidátnej listine SNS. „Pán Radačovský je predseda samostatnej strany. Máme spolu korektný vzťah a našu spoluprácu to nenarúša,“ tvrdí Danko.

Slovenská národná strana má podľa neho ambíciu prelomiť negatívny trend z predchádzajúcich volieb do Európskeho parlamentu a dosiahnuť jeden až dva europoslanecké mandáty. „Chcem, aby na kandidátnej listine boli ľudia, ktorí dosiahli najvyšší počet preferenčných krúžkov a potiahnu volebnú účasť,“ povedal. Značka SNS podľa neho naďalej spája národne orientované osobnosti. „Svoju prácu ukazujú pán Huliak alebo Taraba a mnohí iní,“ tvrdí.

Na ministerstve kultúry aj životného prostredia podľa neho ministerka Martina Šimkovičová aj Tomáš Taraba aktuálne prehodnocujú doterajšie využívanie zdrojov. „Ministerka zastavila niekoľkostotisíc eur, ktoré mali ísť na slniečkárske projekty a povedala, že to dá filharmónii na strechu. Presne to je ten prístup, ktorý od našich ministrov požadujem,“ povedal Danko s tým, že ho po nástupe na nové ministerstvo cestovného ruchu a športu očakáva aj od Dušana Keketiho.

SNS podľa neho šport a turistický ruch podporovala aj v rokoch 2016-2020, kedy bola súčasťou vlády, a teraz v tom chce pokračovať aj prostredníctvom nového ministerstva. „Uvidíte, že to pre štát zarobí miliardy eur. Ako hovorili, že rekreačný poukaz je Dankov poukaz, tak toto bude Dankovo ministerstvo. Hovoria, že je to Dankov výmysel a ja sa k tomu hlásim,“ uzavrel predseda SNS.