Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Publicistika

KOMENTÁR:1.Babišovej vláde môže dôveru v snemovni zaručiť iba epidémia

Komentár, Petr Hartman Foto: Teraz.sk

Komentár Petra Hartmana uverejňujeme so súhlasom Českého rozhlasu Plus.

Ak nebude v radách poslancov zúriť nejaká epidémia, ktorá by desiatkam z nich znemožnila účasť pri hlasovaní o dôvere Babišovej vláde, nemá šancu ju získať.

Reč je pochopiteľne o zákonodarcoch, ktorí nepatria do klubov hnutia ANO alebo KSČM. Tieto dve menované zoskupenia obsadili v dolnej parlamentnej komore spolu 83 kresiel. Pokiaľ o osude nového kabinetu bude rozhodovať aspoň 166 poslancov, nebude Andrejovi Babišovi platná ani dohoda s komunistami.

Tí totiž ako jediní prejavili ochotu baviť sa o podmienkach, za ktorých by mohli tolerovať menšinovú vládu. Ostatní tvrdia, že jej neumožnia normálnu existenciu. K nej je v ústavnom poriadku Českej republiky potrebné vyslovenie dôvery v snemovni.

Po stretnutiach vyjednávačov hnutia ANO s ostatnými politickými subjektmi je zrejmé, že ju Babišova vláda nemôže získať. Pochopiteľne, za predpokladu, že sa povedané slová nebudú výrazne líšiť od konkrétnych činov.

Hoci sa v minulosti mohli voliči opakovane presvedčiť o tom, že nemožno brať všetky sľuby politikov vážne, nezdá sa byť pravdepodobné, že v poslednej chvíli by napríklad predstavitelia SPD, ODS či sociálnej demokracie vyšli pri prvom pokuse Andrejovi Babišovi v ústrety.

Neistota druhého pokusu


Preto som na začiatku zmienil rozsiahlu zdravotnú indispozíciu nemalej časti zákonodarného zboru, ktorá by pomer síl pri hlasovaní o dôvere vychýlila v prospech hnutia ANO.

Česko sa tak veľmi pravdepodobne dočká druhého pokusu. K nemu by už mal Andrej Babiš pristúpiť zodpovednejšie. Rovnako prezident Miloš Zeman by mal viac motivovať ním po druhý krát menovaného premiéra k tomu, aby zostavil kabinet, ktorý bude mať v snemovni predrokovanú väčšinovú podporu.

Pri prvom pokuse by totiž pre hlavu štátu bolo výhodnejšie, aby Andrej Babiš nebol úspešný. Prezident pred druhým pokusom môže udržiavať v napätí voličov hnutia ANO, či sa predseda tohto zoskupenia stane opakovane predsedom vlády. Zďaleka nie všetci už vedia, koho v boji o Hrad podporia. Ich rozhodovanie môže ovplyvňovať práve neistota ohľadom druhého pokusu.

Keby súčasný kabinet v snemovni pri hlasovaní o dôvere na začiatku januára uspel, nemuseli by niektorí voliči situáciu okolo menovania Andreja Babiša brať na ohľad. Možno totiž počítať s tým, že zďaleka nie všetci si uvedomujú, že aj pri prípadnej Zemanovej prehre by súčasná hlava štátu stihla menovať premiéra aj druhý krát.

Mala by na to čas do 8. marca, kedy jej vyprší funkčné obdobie. Od 10. januára, kedy by sa o dôvere k vláde malo hlasovať, na to bude mať dosť času.