Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Prešovský kraj

V prešovskej nemocnici pribudli nové pôrodné boxy

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Zvýši sa tým komfort mamičkám a novorodencom.

Prešov 17. októbra (TASR) – Časť oddelenia gynekológie a pôrodníctva v monobloku Fakultnej nemocnice s poliklinikou J. A. Reimana Prešov prešla komplexnou rekonštrukciou. Výsledkom stavebných prác sú tri zrekonštruované pôrodné boxy so samostatným vchodom. Zvýši sa tým komfort mamičkám a novorodencom. Informovala dnes o tom hovorkyňa prešovskej nemocnice Renáta Cenková.

Nové pôrodné boxy zabezpečia mamičkám intimitu a prispejú aj k zníženiu stresov z presúvania sa z miestnosti do miestnosti, ako aj z vyrušovania okolitými zvukmi. Samostatný uzavretý priestor pôrodných boxov poskytuje pohodlie nielen pre mamičky, bábätká, ale aj pre sprevádzajúcu osobu, ktorá môže byť prítomná pri pôrode.

Súčasťou stavebných prác bola okrem architektonicko-stavebného riešenia kompletná výmena starej elektroinštalácie. Nainštalovali tu nové napájacie, svetelné, zásuvkové rozvody, uzemnenie, pribudla aj ochrana pred úrazom elektrickým prúdom. „Zároveň boli doplnené nové rozvody medicinálnych plynov (kyslík, vzduch, vákuum), vymenené rozvody ústredného kúrenia, radiátory, umiestnené nové rozvody vody a komplexne nainštalovaná nová sanita (vodovodné batérie, umývadlá). Samozrejme, v súlade s hygienickými požiadavkami na uvedené pracovisko,“ uviedol technický námestník nemocnice Marián Strýček.

„Realizáciou nového dispozičného riešenia sa vytvorili tromi priečkami oddelené pôrodné boxy so samostatnými vchodmi, čím sa zvýšil komfort pri poskytovaní zdravotnej starostlivosti a zabezpečila vyššia intimita pacientok,“ povedal primár oddelenia Jozef Adam.

Súčasťou týchto priestorov sú aj úplne nové elektrostaticky vodivé podlahy a hliníkové dvere, ktoré sú automatické a posuvné. Babyfriendly charakter týchto priestorov plánuje nemocnica v budúcnosti podporiť aj stálou výstavou umeleckých fotografií, na ktorých budú vyobrazené mamičky a bábätká.

Prešovská nemocnica je treťou najväčšou slovenskou nemocnicou. Nepretržitú zdravotnú starostlivosť poskytuje svojim pacientom od roku 1935. V súčasnosti má dve gynekologicko-pôrodnícke oddelenia, na ktorých príde ročne na svet spolu okolo 2500 bábätiek.