Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Prešovský kraj

Z otvoreného oddelenia Prešov-Šváby utiekol odsúdený, už ho chytili

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Zistilo sa to vo štvrtok v ranných hodinách pri previerke početného stavu.

Bratislava 20. septembra (TASR) - Z otvoreného oddelenia Prešov-Šváby s minimálnym stupňom stráženia utiekol 20-ročný odsúdený. Zistilo sa to vo štvrtok v ranných hodinách pri previerke početného stavu. TASR informoval riaditeľ Kancelárie generálneho riaditeľa Zboru väzenskej a justičnej stráže (ZVJS) Adrián Baláž.

"Ihneď po oznámení úteku väzňa sa do pátrania zapojili aj hliadky polície. Okolo 7.30 h policajti väzňa na úteku vypátrali v obci Olejníkov, okres Sabinov," doplnil prešovský krajský policajný hovorca Daniel Džobanik. Muža zadržali príslušníci ZVJS a eskortovali ho do prešovského ústavu. Na prípad upozornil portál aktuality.sk.

"Okolnosti vzdialenia sa sú predmetom prebiehajúceho šetrenia," doplnil Baláž.

Muž sa vo výkone trestu nachádza po prvý raz, a to pre spáchanie trestného činu krádeže. Odsúdenému bol uložený nepodmienečný trest v trvaní šesť mesiacov. Koniec trestu mal mať 24. januára 2019, lehotu na podmienečné prepustenie by splnil 24. októbra.

Výberová chronológia prípadov úteku väzňov z väzenských zariadení v SR:

21. mája 2018 – Iba dve a pol hodiny sa tešil zo slobody 22-ročný odsúdený Martin, ktorý utiekol o 22. hodine z objektu skládky odpadu na Zavarskej ulici v Trnave. Po krátkom čase ho zadržala hliadka pohotovostnej motorizovanej jednotky v poli za Trnavou, pri záhradkárskej oblasti Nemečanka v smere na Šelpice.

17. augusta 2017 - Väzňa Štefana Bota, ktorý v ranných hodinách unikol z vonkajšieho pracoviska na Zvolenskej ceste Ústavu na výkon trestu odňatia slobody v banskobystrickej časti Kráľová, sa podarilo zadržať v ten istý deň približne o 15. hodine v blízkosti poľnohospodárskeho družstva Lukavica.

28. marca 2017 - Policajti Zboru väzenskej a justičnej stráže a Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Košiciach pátrali po väzňovi, ktorý ušiel z výkonu práce v obci Perín-Chym v okrese Košice-okolie. Polícii sa ho v krátkom čase podarilo vypátrať pri bývalom poľnohospodárskom družstve v časti Chym a to aj vďaka občanom priľahlých obcí, respektíve starostom, ktorí poskytli informácie a pomohli pri pátraní.

14. novembra 2016 - V ranných hodinách sa vzdialil z pracoviska s dohľadom mimo väzenského ústavu Košice-Šaca 41-ročný odsúdený väzeň. Pracoval v pekárni. Do výkonu trestu pôvodne nastúpil sám, koniec trestu mal mať 12. septembra 2017. Lehotu na podmienečné prepustenie by splnil dňa 12. marca 2017. Po odsúdenom sa začalo pátrať v súčinnosti s Policajným zborom. Zadržali ho 25. novembra 2016. Spoločné opatrenia na vypátranie väzňa realizovali v súčinnosti zložky Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Košiciach a Zboru väzenskej a justičnej stráže.

8. novembra 2016 - V Rimavskej Sobote ušiel väzeň, išiel na lekárske vyšetrenie a nevrátil sa z neho. Odsúdený si trest odpykával na otvorenom oddelení Sabová, čo je najmiernejšie väzenie. Mužovi sa mal trest skončiť 16. mája 2018. V rámci cezhraničnej spolupráce odsúdeného zadržali v podvečerných hodinách v Maďarsku v obci Ózd.

2. júna 2016 - Počas väzenských prác neďaleko leopoldovskej väznice utiekol väzeň Ľubomír Behan. Za jeho útek boli prepustení traja dozorcovia. Z väznice sa mu podarilo ujsť ráno. Polícii a príslušníkom Zboru väzenskej a justičnej stráže sa ho podarilo zadržať 8. októbra 2016. Úkrytom hľadanej osoby bol rodinný dom na adrese trvalého bydliska otca hľadaného. Na základe tejto informácie príslušníci cieľového pátrania Prezídia Policajného zboru pripravili policajnú akciu na zadržanie hľadaného Ľubomíra. Do policajnej akcie sa zapojili prezidiálni cieľoví pátrači, príslušníci Národnej kriminálnej agentúry Prezídia Policajného zboru, policajti Okresného riaditeľstva Policajného zboru v Trnave a psovodi Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Bratislave.