Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Prešovský kraj

Mestskí policajti z V. Tatier zorganizovali stretnutia so seniormi

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Pavol Remias

Jedným z ich cieľov je zvýšiť informovanosť seniorov na dostatočnú úroveň tak, aby sa dokázali obhájiť, obrániť a odolať nástrahám podvodníkov, ktorí by mali v úmysle zneužiť ich status.

Vysoké Tatry 10. septembra (TASR) - Tatranci starnú aktívne, podľa mestskej polície (MsP) o tom svedčí spolupráca tamojších policajtov s vekovou kategóriou obyvateľov nad 65 rokov. Tá v meste Vysoké Tatry dosahuje takmer 24 percent. Aj seniorov však treba upozorňovať na isté nebezpečenstvá. V tejto súvislosti zorganizovali mestskí policajti sériu stretnutí s dôchodcami, ktoré sa uskutočnia v jednotlivých mestských častiach počas tohto týždňa.

"Medzigeneračnú spoluprácu sme naštartovali pred takmer 20 rokmi tzv. susedskými hliadkami. Pozornému oku dôchodcu tráviaceho väčšiu časť dňa v okolí obydlia neunikli podozrivé indície, a tak sa nám vtedy podarilo prekaziť úmysly bytového zlodeja," zdôraznil zástupca náčelnícka MsP vo Vysokých Tatrách Jozef Štefaňák.

Vzájomná ochota podieľať sa na poriadku v rozľahlom území Vysokých Tatier prerástla do pravidelných konzultácií so seniormi, časom na nich ako hosť pribudla i prezidentka občianskeho združenia (OZ) Fórum pre pomoc starším Ľubica Gálisová. "Naša organizácia sa zaoberá problematikou starších, ochranou práv, poskytovaním poradenstva, ponukou právnej pomoci," priblížila.

Podľa odborníkov zaoberajúcich sa starostlivosťou o seniorov je orientácia v systéme zdravotnej a ošetrovateľskej starostlivosti pomerne komplikovaná. "Tak je pre starších ľudí, ktorí sa neorientujú v častých zmenách legislatívy pomocou internetu, málo prehľadná," zdôraznil Štefaňák. Dodal, že nedostatok finančných prostriedkov na vysokú jednorazovú útratu alebo dlhy z minulosti sprevádzajú ľudí dlhodobo a mnohí tak nasadnú na nezastaviteľný kolotoč. "Neodporúčame ľuďom pristať na pôžičky, najmä z nebankových spoločností. Odporúčame im mať vyrovnané odvody do zdravotnej a Sociálnej poisťovne, najmä z minulosti, sledovať úhrady faktúr za telekomunikácie, najmä za služby mobilných operátorov a vyhnúť sa poplatkom za rôzne súdne konania a to aj v súvislosti s výkonom exekúcie," pripomína z praxe Štefaňák.

Seniori si podľa neho niekedy neuvedomujú riziká vyplývajúce z plnenia finančných záväzkov, ktoré na seba prevzali. Zástupca náčelníka dodal, že z hľadiska príjmu sú najzraniteľnejšou skupinou občanov. Ich presvedčenie, že im exekútor nemá čo zobrať, je mylné, exekučným zrážkam podliehajú všetky druhy dôchodkov. "Naším cieľom je zvýšiť informovanosť našich seniorov na dostatočnú úroveň tak, aby sa dokázali obhájiť, obrániť a odolať nástrahám podvodníkov, ktorí by mali v úmysle zneužiť ich status," objasnil Štefaňák. Mestskí policajti zorganizovali podujatia v Tatranskej Lomnici, Tatranskej Kotline, Starom a Dolnom Smokovci.