Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Prešovský kraj

Záchranári pomáhali vo Vysokých Tatrách dvom zraneným českým turistom

Ilustračné foto. Foto: Horská záchranná služba

Žena sa zranila na žlto označenom turistickom chodníku v blízkosti Bilíkovej chaty.

Vysoké Tatry 17. júla (TASR) - Horskí záchranári v utorok pomáhali dvom turistom z Českej republiky vo Vysokých Tatrách. Horská záchranná služba (HZS) informovala, že v doobedňajších hodinách ju v prvom prípade žiadali o pomoc pre 55-ročnú Češku, ktorá si zlomila členok.

Žena sa zranila na žlto označenom turistickom chodníku v blízkosti Bilíkovej chaty. Záchranári jej po príchode na miesto udalosti poskytli neodkladné zdravotné ošetrenie a pomocou nosidiel ju transportovali na Hrebienok. Potom ju terénnym vozidlom dopravili k Domu HZS v Starom Smokovci a odovzdali privolanej posádke rýchlej zdravotnej pomoci.

Druhý úraz sa stal turistovi českej národnosti nad Slavkovskou vyhliadkou počas výstupu na Slavkovský štít. Po pošmyknutí a ďalšom páde si spôsobil pravdepodobne zlomeninu predkolenia. O súčinnosť požiadali horskí záchranári leteckých kolegov, avšak v tom čase sa nachádzali na inom zásahu. Príslušníci HZS preto po príchode na miesto nehody poskytli pacientovi prvú pomoc, končatinu zafixovali a začali pozemný transport.

Počas prebiehajúceho transportu sa do záchrannej akcie zapojili leteckí záchranári vracajúci sa zo zásahu a zraneného muža za spolupráce horských záchranárov evakuovali z terénu. Po pristátí na heliporte v Starom Smokovci bol pacient preložený na palubu vrtuľníka a transportovaný do nemocnice v Poprade.