Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Prešovský kraj

Vypálením sálv na cintoríne si pripomenuli obete dvoch svetových vojen

Ilustračné foto. Foto: TASR - Jakub Kotian

Vojnový cintorín v Prešove je jediným na Slovensku, kde na relatívne malej ploche je sústredených toľko vojenských hrobov.

Prešov 11. novembra (TASR) – Vo vojenskej časti prešovského cintorína si vojnoví veteráni spolu so zástupcom mesta v nedeľu uctili pamiatku obetí I. a II. svetovej vojny. Podujatie sa konalo pri príležitosti Svetového Dňa vojnových veteránov. Pripravilo ho veliteľstvo 2. mechanizovanej brigády v Prešove so Spoločnosťou starostlivosti o nemecké vojnové hroby na Slovensku.

"Slávnosti sa konajú pod heslom – memento zmierenia nad hrobmi, ako aj mementom – urobme všetko preto, aby sa tieto hrôzy neopakovali. Je to základná myšlienka 100. výročia ukončenia I. svetovej vojny," uviedol pre TASR tajomník Spoločnosti starostlivosti o nemecké vojnové hroby na Slovensku Michal Bochin.

Vojnový cintorín v Prešove je podľa jeho slov jediným na Slovensku, kde na relatívne malej ploche je sústredených toľko vojenských hrobov.

"Sú tu pochovaní vojaci cisársko-kráľovskej armády, z prvej a druhej Československej republiky, vojaci takzvaného slovenského vojska a nemeckí padlí vojaci," vysvetlil Bochin.

Osobitne je podľa neho potrebné zdôrazniť existenciu slovenského cintorína v Prešove. "Ide o vojakov takzvaného slovenského vojska, ktorí v dôsledku historickej súvislosti bojovali na východnom fronte a ich telesné pozostatky sú roztrúsené v súčasnom Poľsku, na Ukrajine, v Bielorusku, Ruskej federácii, Kaukaze, Kryme, Rumunsku, Maďarsku a Taliansku. Na týchto tabuliach je 1450 mien, čiže padlých vojakov slovenskej armády v období 1939 až 1945. Priamo na cintoríne, a to je jediný cintorín, unikátny, je pochovaných 120 padlých slovenských vojakov. Ako sa tu dostali, prečo tu sú pochovaní, mnohí padli na Kryme, zatiaľ sa nám nepodarilo nejako presne určiť. Čo je jeho zaujímavosťou, že medzi pochovanými sú aj dve deti, potomkovia vojakov, ktorí boli nasadení a zomreli v čase nasadenia," priblížil Bochin.

Podľa zástupcu veliteľa 2. mechanizovanej brigády v Prešove Norberta Hríba, je dôležité pripomínať si vojnovú históriu a práve pietne spomienky sú tou najlepšou možnosťou. "V súčasnosti sa na to trocha zabúda, ale myslím, že milióny mŕtvych počas prvej a druhej svetovej vojny sú veľkým mementom. Bolo by dobré si to pripomínať viac, aby sme takémuto šialenstvu dokázali predchádzať aj v budúcnosti," dodal Hríb.

Účastníci podujatia si pamiatku obetí uctili i položením červených makov k pamätníkom. Vojnoví veteráni prvý raz prijali červený mak ako symbol úcty vojenským obetiam v roku 1920. Červený mak je obrazom preliatej krvi na svetových bojiskách.