Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Prešovský kraj

Vrtuľník zachraňoval horolezkyňu, na ktorú padla tatranská skala

Ilustračné foto Foto: FOTO TASR/Vladimír Benko

Horolezkyňa bola pomocou palubného žeriava evakuovaná zo steny k Žabím plesám a po ošetrení naložená na palubu vrtuľníka a letecky transportovaná do nemocnice v Poprade.

Vysoké Tatry 9. septembra (TASR) – Padajúca skala zasiahla dnes popoludní českú horolezkyňu pod Voliou vežou vo Vysokých Tatrách. Jej kolega privolal na pomoc horských záchranárov. Padajúca skala spôsobila horolezkyni zlomeninu a sečné poranenie dolnej končatiny. TASR o tom informovalo Operačné stredisko Horskej záchrannej služby (HZS).



O súčinnosť bola požiadaná aj Vrtuľníková záchranná zdravotná služba z Popradu. "Na heliporte v Starom Smokovci na palubu vrtuľníka nastúpil záchranár HZS, ktorý bol vysadený pri pacientke a pripravil ju na vyprostenie zo steny. Vrtuľník zatiaľ pristál pri Žabích plesách, kde vysadil leteckého lekára," uviedli horskí záchranári. Horolezkyňa bola pomocou palubného žeriava evakuovaná zo steny k Žabím plesám a po ošetrení naložená na palubu vrtuľníka a letecky transportovaná do nemocnice v Poprade.

Z rieky Belá vytiahli popoludní telo nezvestného muža

Záchranári Horskej záchrannej služby (HZS) dnes s policajtmi Okresného riaditeľstva Policajného zboru SR v Liptovskom Mikuláši a hasičmi prehľadávali okolie Liptovského Petra a Vavrišova, kde pátrali po nezvestnom mužovi. Podarilo sa im ho nájsť v popoludňajších hodinách, bez známok života.

Telo muža objavil príslušník Hasičského a záchranného zboru v rieke Belá, informuje na svojej stránke HZS. Hasiči prehľadávali s člnom tok rieky. Pátracej akcie sa zúčastnilo 17 záchranárov a psovodov HZS z oblastných stredísk HZS Západné Tatry, Nízke Tatry, Strediska lavínovej prevencie a školiaceho strediska.