Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Prešovský kraj

V Starej Ľubovni chcú regulovať výstavbu balkónov na bytových domoch

Ilustračné foto Foto: TASR/Henrich Mišovič

Reguláciou prístavby balkónov samospráva nechce obmedziť právo vlastníkov, ktorí si chcú úpravami svoje byty vylepšiť, resp. zveľadiť.

Stará Ľubovňa 24. decembra (TASR) - Mesto Stará Ľubovňa chce regulovať výstavbu balkónov na bytových domoch. Od novembra je totiž účinná novela bytového zákona, ktorá sa dotýka aj kompetencií samosprávy pri výstavbe bytových domov, zmenách v hlasovaní na schôdzach, ale aj celkového výkonu správy. "Tie sa dotýkajú aj balkónov a lodžií, ktoré v zmysle daného zákona patria k spoločným častiam domu, keďže sú prvkami vonkajšej konštrukcie obvodových múrov prípadne strechy budovy. Nie je preto možné akýmkoľvek spôsobom samostatne a svojvoľne s nimi nakladať," ozrejmil primátor Starej Ľubovne Ľuboš Tomko.

Podľa neho v poslednom období stúpa počet žiadostí o vybudovanie balkóna k jednotlivým bytovým či nebytovým priestorom. Často však dochádza k ich realizácii bez vydania potrebných povolení či získania súhlasu ostatných vlastníkov bytov v bytovom dome. "Nemenej dôležité je aj posúdenie výstavby bytov z estetického hľadiska, keďže si žiadatelia zabezpečujú vykonanie stavebných prác samostatne. Dizajn balkónov je preto tiež rôznorodý, pôsobí mnohokrát veľmi rušivo a deformuje celý vzhľad bytového domu," konštatoval Tomko.

Vzhľadom na prijatú novelu bytového zákona sa preto radnica rozhodla vypracovať krátky manuál, ktorý poslúži ako usmernenie pre žiadateľov o prístavbu balkónu v bytových domoch v katastrálnom území Starej Ľubovne. Ten zahŕňa splnenie viacerých podmienok, ako napríklad potrebu riešiť zámer prístavby balkónov komplexne pre celý bytový dom, ktorý však musí byť najprv odsúhlasený na riadne zvolanej schôdzi. "Projektová dokumentácia komplexnej prístavby balkónov musí byť vypracovaná až po vydaní súhlasného záväzného stanoviska mesta a samotná realizácia prístavby bude možná až po vydaní právoplatného stavebného povolenia," doplnil primátor.

Reguláciou prístavby balkónov samospráva nechce obmedziť právo vlastníkov, ktorí si chcú úpravami svoje byty vylepšiť, resp. zveľadiť. Chce len predísť prípadným problémom týkajúcim sa statiky, ohrozenia alebo obmedzenia vlastníckych práv ostatných vlastníkov bytov v dome a predovšetkým konať v súlade s platnou legislatívou. Manuál pre žiadateľov o prístavbu balkónov v bytovkách v ľubovnianskom katastri je k dispozícii na webovom sídle mesta.