Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Prešovský kraj

V sninskom kaštieli pokrstia knihu príbehov a kresieb rómskych detí

Na snímke areál kaštieľa v meste Snina. Foto: TASR/Roman Hanc

Hlavnou iniciátorkou vydania knihy bola radová sestra Stellamaris Tóthová.

Snina 4. júna (TASR) - O niekoľko dní pokrstia v priestoroch sninského kaštieľa knihu Tajomstvá detského srdca. Prináša tvorbu tunajších rómskych žiakov, ktorú zhromažďovali niekoľko rokov.

Hlavnou iniciátorkou vydania knihy bola radová sestra Stellamaris Tóthová, ktorá pracovala s rómskymi deťmi a mládežou 20 rokov. Viedla v Snine nízkoprahové centrum, kde jeho zverenci prežívali voľný čas, tancovali, spievali, hrali divadelné hry. Popritom zároveň kreslili, písali vlastné rozprávky, básne a svoje životopisy.

Mnohé práce následne získali ocenenia v regionálnych a celoslovenských súťažiach, čo boli prvé impulzy k vydaniu zmienenej publikácie. Sen rehoľníčky sa napokon pretavil na skutočnosť. Knihu Tajomstvá detského srdca pokrstia v kaštieli v Snine 11. júna o 10.00 h za účasti autorov jej textov a obrázkov.

"Sestra Stellamaris na krste nebude, pretože v roku 2014 si splnila svoj ďalší sen – odišla na misiu do afrického Kamerunu. Poslala však z Afriky deťom list, v ktorom ich povzbudzuje, aby aj oni snívali svoje sny a chceli sa stať spisovateľmi či maliarmi, na ktorých budú hrdí Rómovia i celé Slovensko," informovala TASR Agnes Horváthová, ktorá pomáhala pri vydaní publikácie.

Kniha vyšla v spolupráci s občianskym združením Romano kher – Rómsky dom a vydavateľstvom Don Bosco. Jej vydanie finančne podporil Medzinárodný klub žien v Bratislave. Písaná je v slovenskom a sčasti aj v rómskom jazyku.