Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Prešovský kraj

V Poprade vyrastie ďalšia kruhová križovatka

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Realizácia križovatky bude riešiť dopravnú situáciu v južnom sektore mesta a je súčasťou južného dopravného mestského okruhu.

Poprad 14. decembra (TASR) - V Poprade vyrastie ďalšia kruhová križovatka, pôjde o združenú investíciu mesta Poprad a spoločnosti Slovnaft. Realizácia križovatky, nachádzajúcej sa na ose cesty č. 1/66 v tesnej blízkosti nákupného centra Kaufland, bude riešiť dopravnú situáciu v južnom sektore mesta a je súčasťou južného dopravného mestského okruhu. „Je to veľmi komplikovaný dopravný uzol. Sme preto veľmi radi, že táto združená investícia dokáže pripraviť nielen strategické napojenie na budúci obchvat, ale zároveň pomôže vyriešiť plynulosť a bezpečnosť dopravy v tejto lokalite,“ uviedol primátor Popradu Jozef Švagerko.

Existujúca spracovaná projektová dokumentácia riešila pôvodne súkromné záujmy investorov v tesnej blízkosti križovatky. Mesto aktívne vstúpilo do tohto procesu a po dohode s pôvodným investorom križovatky, spoločnosťou Slovnaft, bola dohodnutá zmena stavby tak, aby reflektovala záujmy obyvateľov v tomto území. Celková koncepcia bola spracovaná s ohľadom na potreby mestského dopravného systému navrhnutého v územnom pláne.

„Táto kruhová križovatka pozostáva vlastne z dvoch objazdov. Ten druhý kruh bol dodatočne naplánovaný na žiadosť mesta kvôli tomu, aby sme vyriešili problémy, ktoré na vstupe do sídliska existujú. Celý dopravný uzol je súčasťou navrhnutého vonkajšieho dopravného okruhu mesta tak, ako to rieši územný plán. My sme týmto projektom dokázali vyriešiť hneď niekoľko problémov naraz. Jednak hlavný ťah a obchvat mesta a tiež bezpečnejšiu a plynulejšiu dopravu z Juh-u do centra. Zároveň sme vyriešili aj potreby investora,“ uviedol vedúci odboru priestorového plánovania a urbanizmu na Mestskom úrade v Poprade Ľuboslav Mlynarčík.

Investor súhlasil so zapracovaním požiadaviek samosprávy a zapracuje ich do zmeny projektovej dokumentácie. Vzhľadom na skutočnosť, že tá bude obsahovať všetky pripomienky a požiadavky vyplývajúce z požiadaviek radnice, bolo rozhodnuté, že mesto združí finančné prostriedky na realizáciu predmetného diela. Bude tak spolufinancovať túto akciu sumou v celkovej výške 400.000 eur, čo odsúhlasili aj poslanci na zasadnutí mestského zastupiteľstva. Celková cena realizácie projektu je odhadovaná na základe spracovanej štúdie na sumu viac ako 1,15 milióna eur.

Len nedávno pritom mesto v spolupráci s Prešovským samosprávnym krajom odovzdalo do užívania kruhový objazd pri nákupnom centre Billa. V lete neďaleko vyrástla aj ďalšia kruhová križovatka, na ulici Slovenského odboja.