Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Prešovský kraj

V Poprade otvorili novú kruhovú križovatku

Ilustračný záber Foto: TASR

Popradská samospráva vyčlenila na stavbu spolu 250.000 eur, Prešovský samosprávny kraj 300.000 eur.

Poprad 29. novembra (TASR) - Novopostavenú kruhovú križovatku ulíc Slovenského odboja a Hraničná v Poprade spustili v stredu popoludní do skúšobnej prevádzky. Tá pôvodná bola vzhľadom na intenzitu dopravy, výjazd z obchodného centra a frekventovaný peší ťah k autobusovej i vlakovej stanici častým miestom dopravných nehôd aj s tragickými následkami.

Podľa primátora Jozefa Švagerka ide o stavbu, ktorá by mala zabezpečiť lepšiu prejazdnosť tohto úseku a zvýšiť bezpečnosť chodcov. "Chcem poďakovať občanom za trpezlivosť pri obmedzeniach počas výstavby a zároveň ich požiadať o obozretnosť pri prejazde touto kruhovou križovatkou. Je to nová stavba, nové dopravné riešenie, s ktorým je potrebné sa zžiť tak, aby mohlo naplno slúžiť v prospech nás všetkých," uviedol. Križovatku ešte doplnia o zábradlie pre usmernenie chodcov, vodorovné dopravné značenie a zeleň.

Keďže ide o križovatku štátnej cesty (III/3080) a mestskej komunikácie, investícia bola riešená ako združená. Popradská samospráva vyčlenila na stavbu spolu 250.000 eur, Prešovský samosprávny kraj 300.000 eur. Vo verejnej obchodnej súťaži bol úspešným uchádzačom zhotoviteľ SLOV-VIA, s.r.o., so sumou necelých 350.000 eur. Stavenisko mu bolo odovzdané koncom septembra, na realizáciu mal podľa uzavretej zmluvy 100 dní.

"Najnáročnejšie boli prekládky inžinierskych sietí. Kde sme zakopli, tam bol nejaký kábel. Tým, že množstvo sietí nebolo vytýčených, museli sme ich nachádzať a robiť ručné výkopy, čo skomplikovalo situáciu," uviedol zástupca zhotoviteľa Peter Dujava s tým, že aj napriek tomu sa im stavbu podarilo odovzdať do užívania v niekoľkotýždňovom predstihu.