Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Prešovský kraj

V Poprade by mali pribudnúť parkovacie domy na viacerých miestach

Ilustračné foto Foto: TASR/František Iván

Zvýšenie parkovacích kapacít v meste bolo jednou z najčastejších požiadaviek, s ktorými sa na samosprávu obracali obyvatelia počas minuloročných stretnutí vedenia mesta s občanmi.

Poprad 20. apríla (TASR) - Mesto Poprad vyhlásilo verejnú anonymnú architektonicko-konštrukčnú súťaž návrhov na riešenie viacpodlažného parkoviska na Rastislavovej ulici na sídlisku Juh III. Zámerom je vytvoriť modulový parkovací dom, ktorý by bol využiteľný na viacerých miestach v Poprade.

"Mesto pristúpilo k vypísaniu architektonickej súťaže z dôvodu, že už v prvom územnom pláne z roku 1998 sú v jednotlivých lokalitách sídliska Juh naplánované parkovacie domy. V súčasnosti je počet parkovacích miest nedostatočný. Ak si prepočítame počet miest, ktoré by sme mali postaviť, zistíme, že v súčasnosti nemáme ani polovicu potrebných parkovacích miest," informoval predseda Rady pre priestorové plánovanie mesta Poprad Martin Baloga. Doplnil, že výsledkom činnosti povrchových parkovísk by bola likvidácia veľkej časti zelene, čo je nevýhodné vzhľadom na kvalitu bývania, ktorú chcú na sídliskách dosiahnuť. "Preto sa pristúpilo k začatiu procesu architektonickej súťaže a následne postupnému budovaniu týchto parkovacích domov, pretože mestá nebudujeme pre autá, ale pre ľudí," uviedol Baloga.

Zvýšenie parkovacích kapacít v meste bolo jednou z najčastejších požiadaviek, s ktorými sa na samosprávu obracali obyvatelia počas minuloročných stretnutí vedenia mesta s občanmi. "Návrh by mal spĺňať niekoľko podmienok a to zvýšiť počet parkovacích miest, mal by byť esteticky prijateľný a zároveň využiteľný na rôznych miestach. Zámerom je vytvoriť modulový parkovací dom, ktorý by mal byť využiteľný na viacerých miestach v Poprade," povedal viceprimátor Pavol Gašper.

Lokalita Juh III na Rastislavovej ulici bola podľa viceprimátora vybratá zámerne z dôvodu, že ide o husto zastavané sídlisko s veľkým množstvom parkujúcich áut. V snahe lepšie spoznať názory obyvateľov tejto lokality na problematiku parkovania a možnosti jej riešenia, zorganizovala poslankyňa Mestského zastupiteľstva v Poprade Alena Madzinová stretnutie so zástupcami jednotlivých bytových domov v tejto lokalite. "Dozvedeli sme sa presnejšie detaily, pozorne sme počúvali želania občanov. Stretli sme sa aj s búrlivou debatou. Časť občanov poukazovala na to, že takéto poschodové parkovanie by mohlo znížiť kvalitu bývania v priľahlom bloku. Zároveň však pochopili, že parkovacích miest je nedostatok a mesto hľadá to najlepšie možné riešenie. Aby to bolo bezpečné, pekné, estetické a prinieslo zároveň nové parkovacie miesta," doplnila Madzinová.