Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Prešovský kraj

V Batizovciach varili tradičné miestne pirohy posypané slaným tvarohom

Ilustračné foto Foto: TASR - Oliver Ondráš

O najlepšie pirohy v tomto roku súťažilo osem družstiev zložených z maximálne štyroch členov.

Batizovce 15. júla (TASR) – V podtatranskej obci Batizovce v okrese Poprad dnes miestni obyvatelia od ranných hodín varili tradičné batizovské pirohy. Ako uviedla súťažiaca Oľga Bodnárová, od tých klasických sa odlišujú tým, že sú posypané slaným tvarohom.

"Súťaž vo varení pirohov sa pred šiestimi rokmi rozhodli zorganizovať miestni folkloristi. Cieľom je urobiť tradičné batizovské pirohy, ktoré obsahujú zemiakové cesto so zemiakovou plnkou a sú posypané tvarohom a vypekanou slaninkou," uviedol hlavný organizátor podujatia Marián Chromek. Podľa súťažiacej Bodnárovej základom dobrých pirohov je dobré vymiesené cesto a kvalitne popučené zemiaky.

O najlepšie pirohy v tomto roku súťažilo osem družstiev zložených z maximálne štyroch členov. Špecifikom podujatia je, že pri varení môžu súťažiaci používať len oheň a drevo, elektrické či plynové variče sú zakázané. Podľa slov súťažiaceho Jána Mlynského, ktorý varil v družstve hasičov, pirohy pripravujú podľa receptu starých mám, ktorý zdedili.

Porota hodnotila nielen čas prípravy, ale aj vzhľad a spôsob prípravy, rovnako i chuť tradičného jedla. Ako poznamenal kuchár a porotca súťaže Tomáš Tejbus, nájsť víťaza medzi uvarenými jedlami je vždy ťažké, keďže viaceré pirohy sú pripravené na vysokej úrovni.