Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Prešovský kraj

Prešovský kraj bude v lete prezentovaný ako Kraj kultúrnych pamiatok

Prešov -archívna snímka. Foto: TASR

Prešovský kraj má takmer 4000 väčších i menších pamiatok aj štyri zo siedmich lokalít UNESCO.

Prešov 15. júna (TASR) - Počas letnej turistickej sezóny bude Prešovský kraj prezentovaný verejnosti ako Kraj kultúrnych pamiatok. Cieľom kampane, ktorú pripravila Krajská organizácia cestovného ruchu (KOCR) Severovýchod Slovenska, je predstaviť bohatstvo tohto územia a podporiť jeho návštevnosť.

"Na svojom území má Prešovský kraj takmer 4000 väčších i menších pamiatok, štyri zo siedmich lokalít UNESCO, najviac obnovovaných hradov, 27 unikátnych drevených kostolíkov, kráľovské mestá, skanzeny, múzeá a galérie s rozmanitými expozíciami," informovala marketingová a PR pracovníčka organizácie Barbora Čechová s tým, že práve z toho vychádza aktuálna letná kampaň. Jej súčasťou sú podľa nej pútavé vizuály, ktoré vychádzajú z tvorby známeho fotografa Jána Štovku.

"Marketingové aktivity sú zostavené tak, aby sme oslovili rôzne cieľové skupiny. Dôraz kladieme na pútavé grafiky a zaujímavý obsah. Verejnosti ponúkneme aj rôzne 'pikošky' a nezvyčajné zaujímavosti, ktoré ozvláštnia každý výlet," predstavil zámer riaditeľ organizácie Martin Janoško. Bohatstvo Prešovského kraja postupne predstavia travel blogeri, kampaň bude prebiehať tiež v rôznych magazínoch, printoch a sociálnych sieťach, vrátane využitia krátkych informačných videí a cinemagraphov. V turistických informačných centrách a kultúrnych zariadeniach nájdu záujemcovia tiež brožúru s 50 tipmi na výlety.

Pre rodiny s deťmi a školy je pripravená súťaž Cestopis z Kraja kultúrnych pamiatok pod záštitou spisovateľky Gabriely Futovej. "Úlohou detí je napísať o svojich zážitkoch z cestovania za pamiatkami v Prešovskom kraji a pripojiť aj svoju kresbu alebo fotografiu z výletu. Každé dielko, ktoré je potrebné zaslať organizácii do 15. októbra 2018, bude zaradené do súťaže o hodnotné ceny," priblížila Čechová s tým, že všetky informácie nájde verejnosť na www.severovychod.sk.

K novinkám organizácie patrí podľa jej ďalších slov prvé vydanie Turistických novín Prešovského kraja. V druhej polovici júna ich distribuujú na približne 80 výdajných miest. "Informačné kancelárie dostanú od KOCR aj nové propagačné materiály venované UNESCO pamiatkam a cyklotrasám v kraji," spomenula. Novinky pribudli aj na webe organizácie.

Pokračovať bude aj séria zábavno-poznávacích pretekov Cyklopátrania Prešovským krajom. "Počas leta cyklisti objavia okolie Medzilaboriec (30.6.), lokalitu Bardejov – Mníchovský potok (21.7.), Levočské vrchy (18.8.) a okolie Prešova (8.9.). Pre fotografov je určený šiesty ročník obľúbenej fotografickej súťaže Choď a foť," vymenovala Čechová.

Pokračovala, že podľa údajov Štatistického úradu SR bolo v roku 2017 v Prešovskom kraji zaznamenaných 894.173 návštevníkov ubytovacích zariadení, ktorí v kraji strávili približne 2,79 milióna nocí. "Návštevnosť kraja medziročne vzrástla o 4,6 %. Priemerná doba pobytu bola tri noci," uzavrela.