Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Prešovský kraj

Pri Symbolickom cintoríne budú dnes opäť spomínať na obete hôr

Sviečky horia na pamätných tabuľkách známych horských vodcov a záchranárov počas pietnej spomienky obetiam hôr na symbolickom cintoríne pod Ostrvou vo Vysokých Tatrách Foto: TASR/Oliver Ondáš

Pod mottom Mŕtvym na pamiatku, živým na výstrahu, je na skalách pod Ostrvou umiestnených už 342 tabuliek so 481 menami obetí.

Tatranská Lomnica 25. októbra (TASR) – Na Symbolickom cintoríne pod Ostrvou vo Vysokých Tatrách pribudlo v tomto roku osem tabuliek s desiatimi menami.

„Ryszard Eustazy Patyk zahynul 16. septembra 2012 po páde pri zostupe z Gankovej štrbiny do Rumanovej dolinky, Michal Barzík neprežil 7. septembra 2013 pád na Hlinskej veži pri sólolezení, Radek Juszczyk zablúdil 29. júla 2011, príčinou jeho smrti bolo vyčerpanie v zlom počasí na pamírskej sedemtisícovke Pik Lenina,“ vymenúva Lenka Burdová zo Štátnych lesov Tatranského národného parku (ŠL TANAP).

Miloš Turan a Marian Poliačik zahynuli 22. marca 1973 pri zostupe z Kotlového štítu, strhla ich snehová lavína z Lavínovej lávky do Gerlachovského kotla. Maciej Berbeka a Tomasz Kowalski zahynuli 6. marca 2013 počas zostupu z Broad Peaku v zimných podmienkach, Kowalski na vplyvy vysokej nadmorskej výšky, vyčerpania a podchladenia, Berbek pravdepodobne spadol do ľadovcovej trhliny. „Włodzimierz Cywiński spadol 12. októbra 2013 pri sólo lezení v pilieri Tupej zrejme s vylomenou skalou. Igor Dúbrava precenil stav svojej rekonvalescencie po operácii slepého čreva a priskoro sa vydal do Tatier na lyžiarsku túru, na ktorej svoj organizmus oslabil natoľko, že následný zápal pľúc neprežil,“ doplnila Burdová. Ondřej Petr spolu s horským vodcom Michalom Hnidkom podnikli 23. marca 2013 výstup na Satan z Mengusovskej doliny v nie ideálnych snehových podmienkach. Z vrcholu zostupovali západnými svahmi končiara, kde odrezali snehovú lavínu. S ňou spadli do Mlynickej doliny, pričom obaja utrpeli smrteľné zranenia.

Pod mottom Mŕtvym na pamiatku, živým na výstrahu, je tak na skalách pod Ostrvou umiestnených už 342 tabuliek so 481 menami obetí. A tak aj tento rok Symbolický cintorín pri Popradskom plese sa poslednú októbrovú sobotu zaplní príbuznými, priateľmi a známymi tých, ktorých život sa skončil v horách,“ zdôraznila Burdová.

Pietna spomienka na obete hôr na Symbolickom cintoríne pri Popradskom plese sa uskutoční v sobotu 25. októbra, ŠL TANAP a Tatranská horská služba – dobrovoľný zbor naplánovali stretnutie účastníkov na Chate pri Popradskom plese o 10.30 h.

Tradičný program na Symbolickom cintoríne bude opäť venovaný spomienke na tých, ktorí v horách zahynuli. „Rozlúčka sa nezaobíde bez clivých tónov fujár a ľudových melódií kapely TOPR zo Zakopaného a ukončí ju rímsko-katolícka svätá omša,“ uzavrela Burdová.