Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Prešovský kraj

Na 23. ročníku Speleomítingu ocenili najlepšie výsledky jaskyniarov

Ilustračné foto Foto: TASR/Milan Kapusta

V sobotu sa skončil vo Svite 23. ročník celoslovenského stretnutia jaskyniarov Slovenskej speleologickej spoločnosti.

Svit 14. apríla (TASR) – V sobotu (12.4.) sa skončil vo Svite 23. ročník celoslovenského stretnutia jaskyniarov Slovenskej speleologickej spoločnosti (SSS). "Okolo 200 jaskyniarov z celého Slovenska, Poľska a Čiech, ako aj ich priaznivcov a obdivovateľov tejto náročnej záľuby, sa zišlo v dome kultúry. Úvod Speleomítingu patril už tradične oceňovaniu úspešných klubov i jednotlivých jaskyniarov," informovala Oľga Mihálová z organizačného výboru podujatia.

SSS udelila štyri ceny za rok 2013, prvú získal Juraj Szunyog a ďalší členovia Speleoklubu Chočské vrchy za objavné postupy v Prosieckej jaskyni a ich dokumentáciu, druhú cenu jaskyniari z Plaveckého Podhradia za objav jaskyne Nová Pec a publikovanie objavu v Spravodaji SSS a tretie ocenenie si odniesli členovia klubu Speleodiver a ďalší účastníci expedície Babuna 2013 za objavy v jaskyni Babuna v Macedónsku. "SSS okrem toho udelila aj čestné uznanie, a to Štefanovi Šusterovi zo Speleoklubu Cassovia za záchranu spolulezca v jaskyni Mesačný tieň," doplnila Mihálová.

V deň pred Speleomítingom sa konalo valné zhromaždenie, na ktorom sa po štyroch rokoch na ďalšie volebné obdobie zvolilo nové vedenie SSS. Jeho predsedom sa stal Peter Holúbek z Liptovského Mikuláša. Súčasťou Speleomítingu bolo aj 18 zaujímavých filmových prezentácií z rôznych oblastí speleológie, z histórie, archeológie, oblasti riešenia technických problémov, z nových objavov na Slovensku i zo zahraničných expedícií.

Na záver diváci formou hlasovacích lístkov vyhodnotili prezentácie a ako najhodnotnejší príspevok z domácich lokalít ocenili Prosiecku jaskyňu a jej objavy s prednášajúcim Martinom Szunyogom zo Speleoklubu Chočské vrchy. Za najhodnotnejší príspevok zo zahraničných ciest označili diváci Sprístupnené jaskyne juhovýchodnej Číny, o ktorých prednášala Alena Petrvalská zo Speleoklubu Univerzity P. J. Šafárika Košice. "V kategórii speleologická fotografia sa divákom najviac páčil 700-metrový vertikál v Mesačnom tieni, ktorého autorom je Igor Pap. V poslednej kategórii speleologická dokumentácia a zobrazení jaskýň na mapách zvíťazil Systém Hipmanových jaskýň a jaskyňa Slnečného lúča, autorom ktorého je Marián Jagercík zo Speleo Detva," uzavrela Mihálová.