Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Prešovský kraj

Pôrodnica vo Svidníku získala dve nové lekárske posily

Ilustračné foto. Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Jednou z nich je 41-ročný gynekológ a pôrodník Peter Lukčo zo Spišskej Novej Vsi, druhou je 54-ročný Mykhailo Karaulan z Ukrajiny, ktorý ako pôrodník pracoval 27 rokov v Odese.

Svidník 27. februára (TASR) – Svidnícka pôrodnica získala do svojich radov dvoch nových lekárov. Za spoločnosť Svet zdravia, ktorá nemocnicu prevádzkuje, o tom informovala Jana Fedáková.

Pre nedostatok atestovaných gynekológov i nízky počet pôrodov, ktorý by podľa nej mohol ohroziť bezpečnosť zdravotnej starostlivosti, sa sieť Svet zdravia nedávno rozhodla ukončiť činnosť tohto pôrodníckeho oddelenia. "S ministerstvom zdravotníctva a s vedením kraja sa však nakoniec dohodla na predĺžení prevádzky o jeden rok s tým, že pôrodnica musí dosiahnuť minimálnu hranicu 500 pôrodov ročne," vysvetlila Fedáková.

Svet zdravia sa tak podľa jej ďalších slov snaží pôrodnicu opäť marketingovo podporiť i doplniť lekársky tím o ďalšie posily. Jednou z nich je 41-ročný gynekológ a pôrodník Peter Lukčo zo Spišskej Novej Vsi, ktorý predtým pôsobil desať rokov v Írsku. Druhou je 54-ročný Mykhailo Karaulan z Ukrajiny, ktorý ako pôrodník pracoval 27 rokov v Odese. Na Slovensko prišiel spolu so svojou manželkou, ktorá je tiež lekárka – internistka.

Vedenie nemocnice podľa Fedákovej súčasne absolvovalo rokovania s miestnymi ambulantnými gynekológmi, ktorí doteraz veľkú časť rodičiek posielali do iných pôrodníc, aby aj takto pomohlo zvýšiť počty pôrodov. Minulý rok sa ich vo svidníckej nemocnici uskutočnilo 352, čo je o 24 menej ako v roku 2016.