Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Prešovský kraj

Aktivisti Lorenz a Kalmus sú vinní v prípade poškodenia busty Biľaka

Pomník s bustou Vasiľa Biľaka pred obecným úradom v Krajnej Bystrej, jeho rodnej obci v okrese Svidník. Na snímke je pomník po čiastočnom očistení od červenej farby 24. februára 2015. Foto: TASR – Milan Kapusta

Rozsudok zatiaľ nie je právoplatný.

Svidník 5. decembra (TASR) - Aktivisti Ľuboš Lorenz a Peter Kalmus sú vinní v prípade kauzy poškodenia busty Vasiľa Biľaka v jeho rodnej obci Krajná Bystrá v okrese Svidník. Rozhodol o tom v stredu Okresný súd vo Svidníku.

"Sudca Okresného súdu Svidník dnes na hlavnom pojednávaní uznal oboch obžalovaných vinnými z prečinu poškodzovania cudzej veci formou spolupáchateľstva, za čo im bol každému uložený trest odňatia slobody vo výmere dvoch mesiacov s podmienečným odkladom výkonu trestu na skúšobnú dobu v trvaní 18 mesiacov," uviedla pre TASR hovorkyňa Krajského súdu v Prešove Ivana Petrufová.

Obžalovaným bola podľa jej slov zároveň uložená povinnosť nahradiť škodu vo výške 80 eur. So zvyškom uplatneného nároku na náhradu škody súd odkázal poškodenú Komunistickú stranu Slovenska na civilný proces. Rozsudok zatiaľ nie je právoplatný.

Biľakovi odhalili bustu v jeho rodnej obci Krajná Bystrá v okrese Svidník 21. februára 2015, rok po jeho smrti. Od prvého dňa pomník vzbudil protichodné reakcie verejnosti. Veľká časť občanov ho vnímala ako provokáciu, lebo jeho meno sa spája s inváziou vojsk Varšavskej zmluvy v roku 1968 do Československa. Hneď na druhý deň po odhalení pamätníka ho aktivisti postriekali červenou farbou. K činu sa obžalovaní vtedy prihlásili ako aktivisti.

Bustu Biľaka krátko po jej poškodení niekto ukradol. Poškodenou je Komunistická strana Slovenska. Ako pred časom informovala predsedníčka Krajskej rady KSS v Prešove Helena Polanská, pôvodne chceli dať farbou znehodnotenú bustu vyčistiť, čakali iba na súdneho znalca, no bustu im skôr, ako stihli svoj zámer zrealizovať, ukradli.