Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Prešovský kraj

Študenti i široká verejnosť si môžu vypočuť listy písané Tisovi

Dr. Jozef Tiso u ríšského kancelára Adolfa Hitlera 13. marca 1939. Foto: Archív TASR

Čítanie z rukopisov a diskusia pre študentov a verejnosť s americkou výskumníčkou žijúcou na Slovensku sa koná v pondelok v Prešove.

Prešov 4. marca (TASR) – Diskusné podujatie Dokumentačného strediska holokaustu s názvom Ľudia píšu Tisovi... o židovskej otázke, má najmä mladým ľuďom priblížiť prenasledovanie Židov na Slovensku a ich následnú deportáciu. Čítanie z rukopisov a diskusia pre študentov a verejnosť s americkou výskumníčkou žijúcou na Slovensku sa koná v pondelok v Prešove.

"Prenasledovanie židovského obyvateľstva na Slovensku, ich následná deportácia a vražda patria dodnes k nedostatočne preskúmaným témam napriek tomu, že boli vynikajúco zdokumentované. Teraz sú listy už staré a zažltnuté, ale uchovali si hlboko ľudský charakter a hovoria samostatnou rečou o dobe, v ktorej vznikali a o tom, ako totalita menila spoločnosť. V niektorých prípadoch sú poslednou stopou po osudoch ľudí, ktorí ich písali," uviedla Madeline Vadkerty, ktorá pôsobila ako výskumníčka v americkom Múzeu holokaustu vo Washingtone, kde skúmala listy adresované do prezidentskej kancelárie Jozefa Tisa a pátrala po osudoch ich pisateľov.

V rokoch 1939 až 1945 napísali ľudia na Slovensku Jozefovi Tisovi podľa jej slov tisíce listov, ktoré sa týkali slovenských Židov.

"Tieto listy dnes slúžia ako nemí svedkovia pohnutej doby nedávnych dejín Slovenska. Listy sú plné dramatického napätia, emócií a obsahujú prekvapujúce myšlienkové pochody a pocity. Sú nesmierne zaujímavé, lebo ponúkajú nezvyčajný pohľad na prežívanie a zmýšľanie ľudí počas holokaustu," vysvetlila Vadkerty.

Beseda sa predpoludním uskutočnila na Gréckokatolíckej teologickej fakulte Prešovskej univerzity v Prešove a od 12.40 h je na programe stretnutie v priestoroch Hotelovej akadémie na ulici Baštovej 32. Hosťami pondelkového prešovského podujatia sú historik Ivan Kamenec a novinárka Soňa Gyarfášová.

"Dúfam, že nový pohľad na holokaust na Slovensku vzbudí záujem o túto históriu, o konsekvencie antisemitizmu a extrémneho nacionalizmu a vytvorí priestor pre porozumenie a toleranciu," dodala Vadkerty.