Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Prešovský kraj

Štôlňa svätá Helena na Kvetnici bude slúžiť aj na duálne vzdelávanie

Na snímke deti v kostýmoch permoníkov vychádzajú zo štôlne počas slávnostného vysvätenia v Poprade Kvetnici 20. septembra 2019. Foto: TASR Oliver Ondráš

Štôlňa svätá Helena je významná práve pre to, že jej história siaha až do začiatku 14. storočia. Vznikla tam banícka osada Stríž, ktorá zanikla v druhej polovici 15. storočia.

Poprad 20. septembra (TASR) – V popradskej mestskej časti Kvetnica v piatok slávnostne sprístupnili štôlňu svätá Helena. „Táto stará banská štôlňa z roku 1308 je najstaršou technickou pamiatkou tohto druhu v meste Poprad. Spolu so štôlňou Strieborná z roku 1562 ju bude náš Banícky cech horného Spiša poskytovať aj na duálne vzdelávanie pre žiakov základných, stredných škôl, ako aj na študijné účely absolventov vysokých škôl, pôsobiacich v Prešovskom samosprávnom kraji,“ uviedol pri tejto príležitosti predseda Baníckej cechu horného Spiša Slavomír Kyseľa.

Táto štôlňa je dlhá 160 metrov a cieľom cechu je takéto banské diela zachovávať pre ďalšie generácie. Zároveň chce takouto formou prezentovať banícku činnosť v tomto regióne a doplniť ponuku najmä domáceho turizmu. „V podstate išlo najmä o obdobie Márie Terézie, keď vďaka jej nariadeniu mohla každá obec raziť svoje štôlne. Každá obec sa tak podieľala na baníckej činnosti, či už to bolo v Kravanoch, v Spišskom Bystrom, Hranovnici, na Štrbe sa ťažilo hnedé uhlie pre Baťu, vo Vysokých Tatrách zase zlato,“ ozrejmil Kyseľa.

Na snímke vstup do historickej štôlne svätá Helena počas vysvätenia v Poprade Kvetnici 20. septembra 2019.
Foto: TASR Oliver Ondráš


Štôlňa svätá Helena je podľa neho významná práve pre to, že jej história siaha až do začiatku 14. storočia. Vznikla tam banícka osada Stríž, ktorá zanikla v druhej polovici 15. storočia. V tejto oblasti sa ťažili meď a strieborná ruda zhruba do 17. – 18. storočia. „Treba pripomenúť, že táto štôlňa bola razená ručne veľmi namáhavým spôsobom, len za pomoci želiezka a kladivka. Rozpojovanie horniny bolo v tej dobe veľmi ťažké a samotné razenie trvalo veľmi dlho,“ pripomína bývalý baník Ján Novotný.

Na Kvetnici sa nachádzajú aj ďalšie takéto banské diela. Okrem štôlne svätá Helena sú to aj štôlňa Strieborná, banské pole pod Zámčiskom, banské pole pri obaľovačke a banská štôlňa, ktorú objavili v roku 1950 pri vykopávaní základov nemocnice na Kvetnici. Súčasťou piatkovej slávnosti bolo aj odhalenie pamätnej tabule na niekdajšie banícke učilište štátnych pracovných záloh, ktoré v Poprade pôsobilo v rokoch 1950 až 1956. V súčasnosti sídli v jeho budove stredná odborná škola remesiel a služieb.