Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Prešovský kraj

Skanzen v Starej Ľubovni má 30 rokov, pripravili tu mnohé aktivity

Ľubovniansky hrad v Starej Ľubovni Foto: TASR/Oliver Ondráš

Výročie múzeum oslávi spolu s partnerským Muzeom okregowym v Nowym Saczu.


Stará Ľubovňa 9. augusta (TASR) - Ľubovnianske múzeum – hrad v Starej Ľubovni si v tomto roku mnohými aktivitami pripomína 30. výročie sprístupnenia ľubovnianskeho skanzenu verejnosti. Výročie múzeum oslávi spolu s partnerským Muzeom okregowym v Nowym Saczu, ktoré si v tom istom roku pripomína 40. výročie vzniku skanzenu – Sądeckego parku etnograficznego.

"Po spoločnom rokovaní sa naše inštitúcie rozhodli tieto významné výročia osláviť spoločným projektom s názvom Spolu máme 70 rokov – Razemmają70 lat," informoval TASR riaditeľ Ľubovnianskeho múzea Dalibor Mikulík.

K spoločným aktivitám v jarných mesiacoch patrila propagácia jubilujúcich skanzenov v slovenských a poľských médiách, výmenné národopisné programy v máji a auguste zamerané na propagáciu ľudovej kultúry týchto susedných regiónov, výroba dokumentárneho filmu o skanzene v Starej Ľubovni a pod. "Vyvrcholením spoločného projektu bude odborná konferencia za účasti pracovníkov slovenských a poľských múzeí v prírode, ktorá sa uskutoční v polovici septembra v Nowym Saczu a v Starej Ľubovni. Hlavnou témou konferencie bude Rodina v tradícii dedinskej society s multikultúrnym aspektom," doplnil Mikulík.

Konferencia bude tiež príležitosťou na prehĺbenie spolupráce medzi slovenskými a poľskými odborníkmi spojená s výmenou skúseností pri riešení problémov ochrany duchovnej kultúry a jej uplatnenia v podmienkach múzea, a to najmä múzea v prírode. "Rovnako nám záleží na výmene skúseností pre zvýšenie príťažlivosti múzea v prírode, a to nielen zo strany unikátnych priestorových objektov a organizovaním zaujímavých tematických podujatí, ale aj využívaním inovácií vo vzťahu k modernému publiku a zároveň so zachovaním historickej a etnografickej pravdy a jej harmonického začlenenia do areálu skanzenu," upozornil Mikulík.

Odborné príspevky prednášajúcich budú vydané v medzinárodnom zborníku Sandecko-spišské Zošity č. 9, ktorý plánujú vydať ešte pred konaním konferencie. Ľubovniansky skanzen dostane aj svoje darčeky, a to formou sprístupnenia troch objektov s expozíciami. "Ide o Hospodársky trakt z Ruskej Vole, v ktorom bude expozícia stropných trámov a poľnohospodárskych strojov, ďalej Drevenica č. 100 z Veľkého Lipníka a Kaplnka Panny Márie," vymenoval Mikulík. Dodal, že ďalším darčekom pre skanzen a jeho návštevníkov bude historicky prvý sprievodca Ľubovnianskym skanzenom v knižnej podobe.

"Ľubovniansky skanzen oslavuje najbližšie o dva týždne 23. augusta, keď sa pod hradom pre širokú verejnosť uskutoční kultúrny program s prezentáciou folklóru, ľudových remesiel a gastronómie našich susedných a prihraničných regiónov Spiša a Sandecka,"
uzatvoril riaditeľ Ľubovnianskeho múzea.