Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Prešovský kraj

Prvá etapa obnovy pasáže v Starej Ľubovni je v závere

Na archívnej snímke centrum mesta Stará Ľubovňa. Foto: TASR Adriána Hudecová

Komplexnú rekonštrukciu historickej pasáže pritom realizujú v dvoch fázach.

Stará Ľubovňa 11. augusta (TASR) - Koncom mája začali v Starej Ľubovni realizovať prvú fázu komplexnej rekonštrukcie takzvanej pasáže rozdeľujúcej mestský palác a meštiansky dom na Námestí svätého Mikuláša. Jozef Majerníček z oddelenia výstavby, územného rozvoja a životného prostredia tamojšieho mestského úradu informoval, že stavebné práce zamerané na opravu existujúceho podchodu a zadnej časti mestského paláca sú v týchto dňoch vo finálnej fáze.

Komplexnú rekonštrukciu historickej pasáže pritom realizujú v dvoch fázach. Prvá z nich predstavuje stavebné úpravy, vďaka ktorým sa odstráni narušený až havarijný stav podchodu mestského paláca v dôsledku vlhkosti a pôsobenia vodorozpustných solí v murovanej konštrukcii a v omietke. Sanáciou vlhkosti podchodu, obnovou stien a spevnených plôch podchodu sa podľa Majerníčka zaistil chodcom bezpečný prechod na Farbiarsku ulicu. Rekonštrukcia tiež zahŕňala opravy pavlače a obnovu severnej zadnej dvorovej časti fasády mestského paláca, ktorá bola výrazne narušená. 

„Ukončenie stavebných prác predpokladáme najneskôr koncom tohto mesiaca. Z dôvodu rekonštrukcie podchodu, kde sa vykonala obnova fasády a realizovala sa nová skladba podlahy vrátane uloženia veľkoformátovej dlažby, bolo potrebné uzatvoriť podchod na obdobie približne šesť týždňov," dodáva Majerníček s tým, že táto časť pasáže je už verejnosti opäť dočasne prístupná. V priebehu nasledujúcich dní sa uskutoční už iba výmena výplní otvorov, ktorá zahŕňa osadenie novej vstupnej dvojkrídlovej brány a dverí priľahlých objektov. Tieto práce však je možné vykonať aj bez obmedzenia pohybu chodcov podchodom.

Na obnovu historickej pasáže vyčlenili mestskí poslanci z rozpočtu 150.000 eur. „Predpokladaný začiatok druhej fázy komplexnej rekonštrukcie, v rámci ktorej sa ráta s vybudovaním presklenej pasáže nadväzujúcej na klenby existujúceho podchodu, je naplánovaný na september. V nasledujúcich dňoch podpíšeme s víťazným uchádzačom verejnej obchodnej súťaže zmluvu o diele a prebehne oficiálne odovzdanie staveniska,“ ozrejmil primátor Starej Ľubovne Ľuboš Tomko s tým, že realizácia stavebných prác je z dôvodu zaistenia bezpečnosti opäť spätá s nevyhnutným uzatvorením podchodu. Presné informácie však bude samospráva verejnosti poskytovať priebežne. „Nový harmonický kontrast historickej i modernej architektúry pasáže sa tak stane realitou už v najbližších mesiacoch,“ doplnil primátor.