Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Prešovský kraj

Spišská Belá získala dotáciu z EÚ na nízkouhlíkovú stratégiu

Vietor je ekologický zdroj energie bez akýchkoľvek odpadov. Foto: TASR/AP

Zdroje vo výške viac ako 50.500 eur získala samospráva z Operačného programu Kvalita životného prostredia, pričom celkové náklady projektu sú na úrovni cez 53.000 eur.

Spišská Belá 26. novembra (TASR) - Spišská Belá, okres Kežmarok, získala nenávratný finančný príspevok z fondov Európskej únie na vypracovanie a implementáciu regionálnej nízkouhlíkovej - energetickej stratégie. „Týka sa spádovej oblasti nášho mesta a projekt sa bude realizovať 18 mesiacov,“ uviedol primátor Spišskej Belej Štefan Bieľak.

Zdroje vo výške viac ako 50.500 eur získala samospráva z Operačného programu Kvalita životného prostredia, pričom celkové náklady projektu sú na úrovni cez 53.000 eur. Zvyšok spolufinancuje mesto. „Projekt je súčasťou aktivít Akčného plánu okresu Kežmarok a bol pripravený v spolupráci s Centrom na podporu regionálneho rozvoja Kežmarku,“ ozrejmil Bieľak.

Dlhodobým cieľom tohto projektu je prispieť k vzniku koordinovanej energetickej politiky samospráv v okrese Kežmarok, zaradeného medzi najmenej rozvinuté regióny Slovenska. „Aj v našom okrese sú zjavné negatívne dôsledky živelného vývoja energetiky, vysokej energetickej náročnosti, nevyužívania potenciálu obnoviteľných energetických zdrojov a nedostatočného zvyšovania miery energetickej sebestačnosti okresu,“ zdôraznil Bieľak a dodal, že dôležitým krokom v tomto smere je vypracovanie základných strategických dokumentov, a takým je aj regionálna nízkouhlíková, inak povedané energetická stratégia.

„Predložený projekt rieši časť územia okresu Kežmarok a bude sa týkať mesta Spišská Belá a ďalších 16 samospráv. Podobný projekt podala aj kežmarská radnica a mesto Spišská Stará Ves,“ doplnil Bieľak. Predpokladá, že projekt vytvorí podmienky najmä pre znižovanie emisií skleníkových plynov do atmosféry a zároveň aj pre úspory verejných aj súkromných financií. „Stane sa tak vďaka budúcej realizácii opatrení na zníženie spotreby palív a energie v budovách, doprave, inováciách v organizácii a logistike prevádzky verejného sektora atď.,“ konkretizoval primátor Spišskej Belej s tým, že realizácia niektorých opatrení tejto stratégie by v budúcnosti mala vytvárať lokálne finančné príjmy z využívania obnoviteľných zdrojov pre miestne samosprávy.

Podľa Bieľaka by prvýkrát mohli mať mestá a obce k dispozícii zrozumiteľné, hodnoverné a konkrétne informácie o ekonomických prínosoch koordinovaného rozvoja udržateľnej energetiky a odpoveď na otázku, do akej miery a za akých podmienok, môže byť región energeticky sebestačný. Veľmi dôležitou úlohou bude zvyšovanie energetickej gramotnosti obyvateľov. „Dobrá nízkouhlíková stratégia, vypracovaná v aktívnej súčinnosti s lokálnymi partermi, je predpokladom vzniku systematickej regionálnej energetickej politiky, čo by malo byť jednou z vízií samospráv. To však nepôjde bez budovania odborných kapacít v oblasti komunálnej energetiky, a tak aj dlhodobej udržateľnosti takéhoto prístupu,“ uzatvára Bieľak.