Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Prešovský kraj

Spišská Belá s partnerským mestom Szczawnica vydajú knihu

Na snímke námestie v obci Belá 8. apríla 2016 Foto: TASR - Erika Ďurčová

Hlavným cieľom projektu je zachovanie a prezentácia regionálneho, kultúrneho a prírodného dedičstva v oboch mestách.

Spišská Belá 19. septembra (TASR) - Mesto Spišská Belá spolu s poľským partnerským mestom Szczawnica podali v polovici septembra spoločný mikroprojekt v rámci programu cezhraničnej slovensko-poľskej spolupráce Interreg V-A 2014-2020 pod názvom Minulosť, súčasnosť a budúcnosť prírodného a kultúrneho dedičstva slovensko-poľského pohraničia. V rámci neho chcú vydať spoločnú publikáciu a Spišská Belá plánuje zakúpiť aj veľkoplošnú obrazovku, na ktorej sa budú prezentovať nielen obe mestá, ale aj celé pohraničie.

"Hlavným cieľom projektu je zachovanie a prezentácia regionálneho, kultúrneho a prírodného dedičstva v oboch mestách súčasným aj budúcim generáciám a posilnenie povedomia cezhraničnej spolupráce a prihraničných regiónov v Európe. Na dosiahnutie tohto cieľa bude vydaná obrazová publikácia o Spišskej Belej a Szczawnici," uviedol primátor Spišskej Belej Štefan Bieľak. Obrazová kniha bude obsahovať zhruba 250 strán s popisom fotografií v štyroch jazykových mutáciách, a to v slovenskom, poľskom, anglickom a nemeckom jazyku. Predpokladaný náklad je 2000 kusov.

Ďalšou aktivitou podľa Bieľaka bude zakúpenie veľkoplošnej exteriérovej LED obrazovky, ktorá bude slúžiť na celoročnú propagáciu nielen oboch miest, ale aj celého pohraničia, najmä počas rôznych kultúrnych a spoločenských podujatí. "Táto obrazovka umožní propagáciu samotného programu poľsko-slovenskej spolupráce a úspešných projektov realizovaných v pohraničí. Veľkoplošná LED obrazovka bude o minimálnych rozmeroch päť krát tri metre," priblížil primátor.

Celkové spoločné náklady na projekt predstavujú 84.820 eur, pričom pre Spišskú Belú je určená suma 71.217 eur a pre poľskú Szczawnicu 13.603 eur. "V prípade Spišskej Belej suma 71.217 eur je tvorená z 85 percent z fondov EÚ, čo predstavuje 60.535 eur, 10 percent zo štátneho rozpočtu vo výške 7122 eur, zvyšných päť percent - 3560 eur je z rozpočtu mesta," priblížil Bieľak. O tom, či bude projekt úspešný, by sa obe samosprávy mali dozvedieť v priebehu najbližších dvoch mesiacov, realizovať by sa mal od januára do decembra 2017. Knihu by mali uviesť do života na zemiakarskom jarmoku v septembri 2017.