Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Prešovský kraj

Nádvorie sninského kaštieľa zaplnia poľovníci, predstavia svoje zvyky

Panoráma mesta Snina. Foto: Wikipedia.org

Šiesty ročník putovnej jednodňovej akcie je spojený aj s odovzdávaním vyznamenaní dlhoročným poľovníkom.

Snina 6. septembra (TASR) – Nádvorie sninského kaštieľa zaplnia v nedeľu (9.9.) poľovníci. Na Deň sv. Huberta predstavia verejnosti svoje zvyky a tradície. Pripravené je vystúpenie sokoliarov, historických šermiarov i hudobníkov.

Podujatie organizuje Obvodná poľovnícka komora (OPK) v Humennom už niekoľko rokov, a to striedavo v mestách Humenné, Medzilaborce a Snina. "Chceme sa ľuďom v týchto okresoch viac priblížiť a informovať ich o tom, že poľovníctvo nie je len o love zveri. Úlohou poľovníka je tiež starať sa o prírodu," uviedla pre TASR Silvia Perinajová z OPK v Humennom s tým, že podujatie je aj o vzdelávaní.

Šiesty ročník putovnej jednodňovej akcie je spojený aj s odovzdávaním vyznamenaní dlhoročným poľovníkom. Tí budú súťažiť vo varení guľáša, jednotlivé združenia na výstavných paneloch predstavia svoje aktivity. Chýbať nebude vábenie zveri, prezentácia poľovných psov, medzi ktorými má Slovensko aj svoje národné plemená. Štvornohí miláčikovia sa predstavia aj v agility šou. Verejnosť sa bude môcť zoznámiť tiež s poľovníckymi signálmi. Organizátori pripravili pre návštevníkov aj hudobné vystúpenia, tombolu či jazdu na koni.

Pracovníci Lesov SR prichystali v stánkoch lesnej pedagogiky pre deti aktivity, prostredníctvom ktorých sa dozvedia zaujímavosti o prírode. Pracovníci Štátnej ochrany prírody SR zas nielen najmenším vysvetlia, ako sa k nej treba správať. Všetci návštevníci si budú môcť pozrieť zaujímavú výstavu s názvom Príroda a človek.

Podujatie sa začne o 9.00 h v areáli kaštieľa svätohubertskou bohoslužbou.