Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Prešovský kraj

Sabinov chce vymeniť 900 svetiel

Ilustračné foto Foto: TASR/Eduard Fašung

Mesto ročne stojí spotreba elektrickej energie na verejné osvetlenie vrátane údržby okolo 100.000 eur.

Sabinov 12. októbra (TASR) – Mesto Sabinov chce vymeniť zhruba 95 percent svietidiel verejného osvetlenia. Pôvodné svietidlá ostanú iba v historickej zóne. Meniť sa bude zhruba 900 svetelných bodov. Cieľom rekonštrukcie je výmena existujúcej verejnej osvetľovacej sústavy za nové, technicky vyspelejšie, energeticky menej náročné svetelné zdroje.

Primátor Sabinova Peter Molčan informoval, že mesto ročne stojí spotreba elektrickej energie na verejné osvetlenie vrátane údržby okolo 100.000 eur. Podľa vypracovanej svetelnej štúdie, ktorá súvisí s plánovanou rekonštrukciou, by mali usporiť 60 až 70 percent nákladov. Primátor uviedol, že nie je až taký optimista, ale keby úspory boli aj o niečo nižšie, stále by mali z tejto investície žiadaný efekt. Radnica ráta s tým, že by podstatne znížila náklady na osvetlenie a z ušetrených peňazí by dokázala rozšíriť verejné osvetlenie do nových lokalít. Osvetlenie chýba na sídliskách, kde sa rozšírila bytová výstavba, ale aj na uliciach s pribúdajúcimi novými rodinnými domami.

Pokiaľ neprebehne verejné obstarávanie na dodávateľa prác, výšku nákladov môže radnica vyčísliť iba približne. „Predbežné náklady sú zatiaľ odhadované na takmer 850.000 eur, čo je viac, ako je možné získať z dotácií. Takže zastupiteľstvo sa uzhodlo na tom, že urobíme kompletnú výmenu a nie len výmenu do výšky maximálne možnej sumy, ktorá je určená pre jeden projekt. To znamená, že to má dosah na mestský rozpočet,“ uviedol Molčan.

Ak mesto získa nenávratný finančný príspevok v maximálne možnej výške, pôjde o sumu 750.000 eur (s DPH). Spolufinancovanie projektu bude päťpercentné. Platbu nad tento rámec odhaduje primátor na zhruba 100.000 eur, ktorú chce uhradiť mesto z vlastných financií. Molčan doplnil, že ak by Sabinov neuspel so svojou žiadosťou o nenávratný príspevok v tomto roku, pokúsi sa získať tieto prostriedky v nasledujúcom roku.