Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Prešovský kraj

Rodák z Medzeva Helmut Bistika vystavuje portréty vlastných celebrít

Na snímke návštevníčka výstavy diel rodáka z Medzeva Helmuta Bistika s názvom Celebrity v Galérii Átrium v Prešove 28. februára 2019. Foto: TASR/Maroš Černý

Výstava Celebrity potrvá v Galérii Átrium do 27. marca 2019.

Prešov 28. februára (TASR) – Rodák z Medzeva Helmut Bistika vystavuje v Galérii Átrium v Prešove portréty obyčajných ľudí. Výstava s názvom Celebrity zachytáva predovšetkým tváre jeho najbližších – otca, manželky, rodákov v Medzeva, ale aj obchodníkov či podobizne klientov Domova sociálnych služieb Maják v obci Zdoba pri Košiciach, ktorým sa venuje.

"Sú to ľudia, ktorí žijú okolo nás, nikto si ich nevšíma, splývajú s davom. Myslím si, že každý z nás má neskutočný príbeh, nejakú krásnu históriu, niečo v sebe, čo ho robí určitou celebritou. Nielen to, že niekto sa dostal k nejakému postu, môže z toho miesta robiť veci ako celebrita, ale tí, ktorí prežili ťažko alebo poctivo, sú pre mňa veľké celebrity," uviedol pre TASR Bistika.

"Je to dosť zvláštna výstava, lebo na prvý pohľad sa zdá, že sú to portréty. Na druhý pohľad ich môžeme rozdeliť na dve veľké skupiny. Jednak sú to celebrity a na druhej strane sú to portréty jeho klientov, ktorí sú vlastne hluchoslepí. Sú vychovávaní v špeciálnom domove. Tam je vlastne možnosť len dotykom sa dorozumievať. Maľuje s nimi, pozná ich, má ich veľmi rád a jeho láska k nim je prejavená práve v jeho obrazoch. Helmut má, podľa mňa, dve výrazné vlastnosti. Jedna je voľnosť a druhá ľudskosť. Spolu sa spájajú a sú vyjadrené v týchto portrétoch," doplnila kurátorka výstavy Edita Vološčuková.

Na snímke diela rodáka z Medzeva Helmuta Bistika v rámci výstavy s názvom Celebrity v Galérii Átrium v Prešove 28. februára 2019.
Foto: TASR/Maroš Černý


Bistika sa narodil v Medzeve. Vyštudoval drevársku priemyselnú školu v Liptovskom Hrádku a sociálnu prácu v Nitre. K výtvarnému umeniu sa dopracoval vlastným pričinením, je samouk. K tvorbe "pričuchol" medzi košickými výtvarníkmi, kde sa stretol s veľmi prajným prostredím.

Venuje sa maľbe, grafike a tvorbe umeleckých objektov. Rád experimentuje s farbami a materiálmi, využíva asambláž, výtvarnú techniku, ktorá dáva obrazu priestorovú dimenziu.

Okrem výtvarnej tvorby organizuje a vedie kreatívne workshopy doma i v zahraničí, najmä v nemecky hovoriacich krajinách. Vystavoval v Belgicku, Holandsku, Maďarsku a vo viacerých mestách na Slovensku. Pravidelne organizuje workshopy v Levoči a vo Vysokých Tatrách, kde mal tiež niekoľko výstav.

Výstava Celebrity potrvá v Galérii Átrium do 27. marca 2019.