Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Prešovský kraj

Popradský primátor chce riešiť zlý stav na mestskom zastupiteľstve

Na snímke novozvolený primátor mesta Poprad Anton Danko počas ustanovujúceho zasadnutia Mestského zastupiteľstva v Poprade 30. novembra 2018. Foto: TASR - Oliver Ondráš

Novozvolený primátor dodal, že v súčasnosti už rieši problém s barikádami, ktoré pri vjazde k parkovisku pri okresnom súde postavil nespokojný vlastník pozemkov pod prístupovou cestou Martin Kurcáb.

Poprad 30. novembra (TASR) – Novozvolení poslanci spolu s primátorom v piatok v Poprade slávnostne zložili sľub na ustanovujúcom mestskom zastupiteľstve. Najbližšie štyri roky bude najväčšie mesto pod Tatrami po štvorročnej pauze opäť viesť Anton Danko spolu s 19-členným zastupiteľstvom. Za viceprimátorov si vybral Ondreja Kavku a Štefana Pčolu.

„Za päť minút som sa zorientoval, nič sa nezmenilo, takže sa môžem od pondelka (3. 12.) pustiť plnou parou vpred. Ako prvý budem riešiť mestský úrad, musím smutne konštatovať, že je v zlom stave. Potom sa budem snažiť splniť všetko, čo som mal vo volebnom programe, a, samozrejme, zosúladiť to aj s viceprimátormi, ktorí mali svoje programy,“ priblížil prvé plány Danko. Dodal, že mesto preberá vo veľmi dobrej finančnej kondícii, pristúpi však ešte k auditu. Verí, že sa mu bude dariť spolupracovať s poslancami, predovšetkým, aby medzi sebou nebojovali, čo by mohlo byť na škodu obyvateľom.

Novozvolený primátor ďalej dodal, že v súčasnosti už rieši problém s barikádami, ktoré pri vjazde k parkovisku pri okresnom súde postavil nespokojný vlastník pozemkov pod prístupovou cestou Martin Kurcáb. „Pána Kurcába už riešime, podali sme žiadosť na súd na neodkladné opatrenie. Myslím si, že nezačal šťastne s novým vedením, myslím, že sa to nehodí, aj keď on deklaruje, že je to jeho pozemok, ale cesta nie je jeho majetok. My máme papier, že bola skolaudovaná, on zase, že nebola. Bude tam viac problémov, ale ak sa bude chcieť dohodnúť, nie pod nátlakom, tak sa dohodneme, ale nebudeme ustupovať,“ uviedol v súvislosti s barikádami.

Vo veci problémovej situácie v mestskej časti Matejovce potvrdil, že priamo na Staničnej ulici, kde sa nachádza rómska osada, chce vybudovať policajný okrsok. „Tam je toho viac, ale tento problém musíme vyriešiť spoločne so štátom, nie je to len v rukách mesta,“ poznamenal Danko.

Jedným z problémov, ktorými sa chce zaoberať ihneď po nástupe do funkcie, je aj mestská časť Kvetnica. Poslancom navrhne, aby mesto odkúpilo celú pravú časť, ktorá je vyhlásená za národnú prírodnú rezerváciu a kde sa nachádza park. „Okolo ciest a chodníkov mám hneď v utorok (4. 12.) stretnutie s majiteľmi, takže ideme o tom rokovať. Ponúkneme určité riešenie, ale nebudeme rokovať pod nátlakom, hovoriť chcem o tom aj s predsedom Národnej rady (NR) SR, pretože majitelia patria pod jeho rezort,“ dodal Danko. Šéf slovenského parlamentu Andrej Danko sa v piatok osobne zúčastnil na ustanovujúcom MsZ. „Som rád, že môjmu menovcovi dali Popradčania opäť dôveru, želám mu aj poslancom, aby sa podarilo Poprad znova oživiť. Mesto poznám veľmi dobre a svojou prítomnosťou som chcel vyjadriť, že štát má oň záujem. Poprad má dobrú štartovaciu čiaru a spojenie turizmu s centrom a Vysokými Tatrami vidím ako veľkú výzvu,“ uviedol predseda NR SR.

Bývalý primátor Jozef Švagerko novému vedeniu zaželal hlavne optimizmus a potvrdil, že mesto odovzdáva v dobrom stave. „Hovoria o tom nezávislé organizácie, na účte je 17 miliónov eur, v rezervnom fonde ďalších 12 miliónov eur. Sme najlepším mestom nad 50.000 obyvateľov v transparentnosti, sme na desiatom mieste v ekonomických ukazovateľoch, teší ma to. Nepodarilo sa všetko, niektoré veci treba ešte dotiahnuť, sú pripravené,“ zhodnotil Švagerko.