Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Prešovský kraj

Prestupovú halu Tatranských elektrických železníc v Poprade vynovia

Ilustračná snímka Foto: TASR/Pavel Neubauer

Stavbou sa sfinalizuje celý projekt modernizácie popradskej železničnej stanice, čím sa zvýši kultúra cestovania a stanica sa tak dostane na európsku úroveň.

Poprad 20. apríla (TASR) – Prestupová hala Tatranských elektrických železníc (TEŽ) v Poprade prejde rozsiahlou rekonštrukciou. V súčasnosti v jej priestoroch prebieha tretia etapa prestavby. Podľa hovorkyne Železníc Slovenskej republiky (ŽSR) Martiny Pavlikovej sa stavbou sfinalizuje celý projekt modernizácie popradskej železničnej stanice, čím sa zvýši kultúra cestovania a stanica sa tak dostane na európsku úroveň.

„Posledná etapa modernizácie a obnovy popradskej stanice začala odovzdaním staveniska dodávateľovi prác TEXO Partner, a.s., ešte 27. januára. Až v týchto dňoch však začal v priestoroch prestupovej haly stavebný ruch. Doterajšie práce sústredil stavebník na búracie práce vo vnútorných priestoroch, ktoré nie sú prístupné verejnosti,“ informovala Pavliková.

Komplexnou rekonštrukciou prejde aj prestupná hala TEŽ. „Pozostáva z výmeny opotrebovaného opláštenia, osvetlenia, podláh a vonkajšieho a vnútorného podhľadu,“ vymenovala hovorkyňa. Doplnila, že pri rekonštrukcii nástupíšť TEŽ je navrhnutá a naplánovaná obnova povrchovej vrstvy nástupišťa, očistenie a obnova strešnej krytiny, obnova náterov oceľovej konštrukcie a zvodov dažďovej vody. Pribudnú nové vchodové dvere a asfalt na nástupištiach.

„Po výmene opláštenia bude dodávateľ rekonštruovať reštauračnú časť, kde je naplánovaná komplexná rekonštrukcia obnovy miestností. Dotkne sa aj rozvodov plynu, rekonštrukcie kotolne, pribudne nový kamerový systém, požiarna signalizácia aj rozhlas. Nové dlažby, omietky, zateplenie a fasáda sa budú realizovať postupne a ukončenie stavby je naplánované na september 2017,“ uviedla Pavliková. Predpokladané náklady na rekonštrukciu železničnej stanice sú vo výške 2.146.619,32 eura.

Hovorkyňa doplnila, že doterajšia rekonštrukcia nemá vplyv na cestujúcu verejnosť. „Menšie obmedzenia sú v týchto dňoch v prestupovej hale spôsobené uzatvorením jedného z dvoch východov na nástupište TEŽ a vytvorením dočasných zábran, ktoré bránia vstupu na stavenisko,“ dodala.