Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Prešovský kraj

Prešovskí učitelia sa chystajú na protestné zhromaždenie do Bratislavy

Ilustračná snímka Foto: TASR

Celkovo sa pochodu chystá zúčastniť 158 zamestnancov prešovských škôl a školských zariadení.

Prešov 18. apríla (TASR) – Riaditeľ Základnej školy na Važeckej ulici v Prešove Dušan Brhlík dal na utorok 19. apríla žiakom školy jednodňové voľno z technických a organizačných dôvodov. Ako uviedol pre TASR, niektorí pedagógovia na základe výzvy odborového zväzu sa v tento deň zúčastnia protestného zhromaždenia učiteľov v Bratislave.

Aj keď do hlavného mesta nepocestujú všetci učitelia školy, riaditeľ uviedol, že pri počte, ktorý mu ostane, nie je schopný zabezpečiť prevádzku školy. Žiaci sa v priebehu vyučovania môžu zúčastniť programu v školskom klube detí. V prevádzke bude aj školská jedáleň, pokiaľ sa na tento deň nahlásili stravníci.

Hovorkyňa prešovskej radnice Veronika Kmetóny Gazdová informovala, že Oddelenie školstva, mládeže a športu Mestského úradu v Prešove situáciu v školách v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta monitoruje. Účasť zamestnancov na protestnom pochode doteraz ohlásilo 12 základných a 19 materských škôl a tiež jedna základná umelecká školy. Celkovo sa pochodu chystá zúčastniť 158 zamestnancov prešovských škôl a školských zariadení.

Vo väčšine škôl bude zabezpečený riadny vyučovací proces, menšie organizačné zmeny vyučovania budú v základných školách na Kúpeľnej a Šmeralovej ulici. Iba Základná škola na Važeckej ulici nahlásila riaditeľské voľno.

Mesto Prešov má vo svojej zriaďovateľskej pôsobnosti 13 základných a 20 materských škôl.