Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Prešovský kraj

Rekonštrukcie objektov rozšíria v Prešove kapacity materských škôl

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Henrich Mišovič

Mesto uspelo so svojimi žiadosťami o príspevky z fondov EÚ na zvýšenie kapacít infraštruktúry materských škôl a získalo podporu v celkovom objeme 896.074 eur.

Prešov 17. októbra (TASR) – Mesto Prešov získalo dotácie na rekonštrukciu ďalších dvoch materských škôl. Do predškolských zariadení na Čapajevovej a Važeckej ulici tak budú môcť prijať viac detí. Informoval o tom tlačový referent prešovskej radnice Milan Grejták.

„Vďaka rekonštrukcii dvoch materských škôl v nich nielen vylepšíme prostredie, v ktorom sa vzdelávajú naše deti, ale budeme v nich môcť umiestniť o 48 detí viac,“ povedala primátorka Prešova Andrea Turčanová. Mesto uspelo so svojimi žiadosťami o príspevky z fondov EÚ na zvýšenie kapacít infraštruktúry materských škôl a získalo podporu v celkovom objeme 896.074 eur. Primátorka konkretizovala, že vyše 540.800 eur je určených na rekonštrukciu materskej školy na Čapajevovej ulici a ďalších takmer 355.200 eur na renováciu materskej školy na Važeckej ulici.

Mesto podaním projektov reagovalo na výzvu z Integrovaného regionálneho operačného programu (IROP), ktorú vyhlásilo Ministerstvom pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR. Získalo tak 95 percent prostriedkov potrebných na ich realizáciu.

„Pri oboch projektoch je hlavným zámerom rozširovanie ich kapacít prestavbou a stavebnými úpravami objektov. Na Čapajevovej ulici tak pribudne jedno nadzemné podlažie, na Važeckej ulici sa kapacita rozšíri zmenou dispozičného riešenia súčasných priestorov. Zabezpečí sa tiež bezbariérovosť objektov, upravovať sa budú areály materských škôl a vytvoria sa aj detské ihriská. Projekty v sebe zahŕňajú tiež obstaranie vybavenia objektov,“ informoval Grejták.

Mesto opravuje a vynovuje aj ďalšie materské školy. V súčasnosti je pred dokončením celková rekonštrukcia materskej školy na Bernolákovej ulici, kde mesto získalo finančný príspevok vo výške viac ako 892.000 eur. V procese verejného obstarávania je zasa rekonštrukcia materskej školy na Volgogradskej ulici, na ktorú mesto získalo dotáciu zhruba 362.500 eur.