Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Prešovský kraj

Odborníci diskutovali v Prešove o trendoch v problémoch s drogami

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Projekt financovalo mesto Prešov sumou takmer 1500 eur a rovnakou čiastkou prispela organizácia z vlastných zdrojov.

Prešov 30. novembra (TASR) - Odbornou diskusiou o dostupnosti a komplexnosti starostlivosti a aktuálnych trendoch v riešení problematiky užívania drog vyvrcholil vo štvrtok (29. 11.) v Prešove projekt Zdraví občania – zdravé rodiny – zdravé komunity. Realizovala ho prešovská nezisková organizácia Trojlístok.

"Boli pozvaní odborníci a odborníčky rôznych profesií, a to aj vzhľadom na fakt, že táto problematika musí byť vnímaná a riešená multidisciplinárne. Témami boli hlavne aktuálne trendy v riešení tejto problematiky, a to nielen v medzinárodných kontextoch, ale špecificky v aplikácii na podmienky Slovenskej republiky v  možnostiach a bariérach, ktoré naša prax vytvára," uviedla pre TASR sociálna poradkyňa neziskovej organizácie Trojlístok Denisa Šoltésová.

Vnímanie závislosti nie je podľa jej slov na Slovensku ešte celkom ako keby zbavené predsudkov. "Veľmi často musíme bojovať so stigmatizáciou a diskrimináciou závislých. Aktuálne trendy postulujú nie patologizujúci, sankcionovaný a kriminalizujúci postoj, ale práve, naopak, ochranu verejného zdravia, ktorú môžeme dosiahnuť tým, že sa postavíme k závislosti a k celej problematike veľmi ústretovo, bez stigmatizácie. Aby závislí a aj ich blízki nemali strach a problém hovoriť o problémoch a vyhľadali pomoc," vysvetlila Šoltésová.

Cieľom sprievodných aktivít projektu bolo podľa nej osloviť čo najširšiu odbornú aj laickú verejnosť. "Zámerom bolo prezentovať zdravý životný štýl ako základ k zdravému, zmysluplnému životu, a teda aj v zmysle ochrany, prevencie pred užívaním drog alebo škodlivých návykových činností," doplnila Šoltésová.

"Projekt je vyvrcholením sedemročnej činnosti neziskovej organizácie Trojlístok, ktorá sa snažila priniesť do Prešova niečo v súvislosti so starostlivosťou o závislých ľudí. Službu dostupnú bez stigmatizácie pre závislú osobu, ale hlavne aj pre jeho rodinu. V minulom roku sme mali 170 klientov a v predminulom približne 160 klientov. V Prešove sú všetky druhy závislostí. Aj keď si myslíme, že tu nie je pervitín alebo že prišiel až teraz a opakujú sa tiež problémy s tramalom a tak ďalej," doplnila riaditeľka neziskovej organizácie Trojlístok Gabriela Šostáková s tým, že najčastejšie majú klientov, ktorí k nim prídu už v krízovej situácii.

Projekt financovalo mesto Prešov sumou takmer 1500 eur a rovnakou čiastkou prispela organizácia z vlastných zdrojov.