Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Prešovský kraj

Múzeá a galérie v Prešove navštívilo o 30.000 ľudí viac ako vlani

Ilustračné foto Foto: TASR/Lukáš Grinaj

Pamiatky Prešovského kraja videlo v lete celkovo 148.251 turistov.

Prešov 8. septembra (TASR) - Múzeá a galérie v zriaďovateľskej pôsobnosti Prešovského samosprávneho kraja (PSK) navštívilo počas letných prázdnin o takmer 30.000 návštevníkov viac ako v roku 2015. Pamiatky Prešovského kraja videlo v lete 148.251 turistov. Informovala o tom hovorkyňa kraja Veronika Fitzeková.

Prvú priečku si tradične drží Ľubovnianske múzeum v Starej Ľubovni. Hrad a skanzen si v júli a auguste prišlo pozrieť 90.800 návštevníkov. Oproti letným mesiacom roku 2015 sa ich počet zvýšil o 18.500. Múzeum počas sezóny pripravilo nové expozície – princezné de Bourbon na hrade Ľubovňa, výstavu historických pohľadníc Chartula Pictoria a v skanzene projekt Maľované truhlice o svadobnej výbave nevesty. Pred sezónou bol otvorený aj zrekonštruovaný dom správcu v podhradí, ktorý slúži ako regionálne turisticko-informačné centrum.

Múzeum v Kežmarku, ktoré spravuje druhý hrad v pôsobnosti krajskej samosprávy – Kežmarský, navštívilo počas letných prázdnin takmer 18.200 návštevníkov, čo je o 3100 viac ako v minulom roku. Najväčší záujem je o divadelné predstavenie priamo v expozíciách hradu počas festivalu Európske ľudové remeslo. Krvavé dejiny zamerané na postavy a udalosti z dejín hradu a mesta Kežmarok sa v tomto roku po prvý raz upriamili na novodobé dejiny – holokaust. Návštevnosti neuškodila ani rekonštrukcia hradného nádvoria zameraná na odvlhčenie múrov, ktorá sa začala pred letnou sezónou.

Aj v renesančnom kaštieli Drughetovcov v Humennom, ktorý spravuje Vihorlatské múzeum, tento rok prebiehala rozsiahla rekonštrukcia exteriéru za 2,7 milióna eur. Napriek tomu ho spolu so skanzenom v lete navštívilo vyše 15.400 turistov, o 3100 viac ako v rovnakom období minulého roku.

Do Šarišského múzea v Bardejove zavítalo v lete vyše 11.400 návštevníkov. Päť expozícií v Bardejove a Bardejovských kúpeľoch videlo cez prázdniny o 2000 turistov viac ako minulý rok. V tejto sezóne turistov potešila kompletne zrekonštruovaná budova s expozíciou ikon. Múzeum ponúka tiež historickú expozíciu Slobodné kráľovské mesto Bardejov, prírodovednú expozíciu, skanzen v areáli kúpeľov a národopisnú expozíciu vo vile Rákoci.

Aj Múzeum moderného umenia Andyho Warhola v Medzilaborciach, ktoré 1. septembra oslávilo 25. výročie svojho založenia, v lete navštívilo o 1400 ľudí viac ako v minulom roku a ich počet presiahol 5700. Krajské múzeum v Prešove zaevidovalo 1800 turistov, o 700 viac ako minulé prázdniny. Vyše 1600 turistov, o 600 viac ako v lete 2015, prekročilo brány Vlastivedného múzea a archeoparku v Hanušovciach nad Topľou.

Návštevnosť sa výrazne znížila v Podtatranskom múzeu v Poprade, ktoré je pre kompletnú rekonštrukciu pre verejnosť zatvorené. Stavebné práce boli ukončené a v prvej polovici roka 2017 ponúkne návštevníkom nielen vynovené priestory, ale aj nové expozície, ktorým bude dominovať špeciálna expozícia vzácneho exponátu - kniežacej hrobky. Rovnaká situácia je v Šarišskej galérii v Prešove, kde sa prebieha rozsiahla rekonštrukcia. Tatranská galéria v Poprade letné mesiace uzatvorila s takmer 1900 návštevníkmi, čo je o 300 viac ako vlani v lete.