Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Prešovský kraj

Ďalšou storočnou Prešovčankou je Mária Galóczyová

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Jubileum oslávila v Zariadení pre seniorov (ZPS) Náruč, kde žije od novembra 2016.

Prešov 20. decembra (TASR) - Prešovčanka Mária Galóczyová sa ako piata žena v poradí zaradila v meste do 'klubu storočných'. Jubileum oslávila v Zariadení pre seniorov (ZPS) Náruč, kde žije od novembra 2016. TASR o tom informoval tlačový referent mestského úradu v Prešove Milan Grejták.

Do ZPS Náruč sa presťahovala na vlastnú žiadosť, dovtedy sa však podľa príbuzných o seba vedela v mnohom postarať sama. "Ešte do veku 95 rokov pracovala na záhrade, lúštila krížovky, čítala dennú tlač, knihy, časopisy. Krížovky jej nosíme pri návštevách ešte aj teraz," prezradili o nej príbuzní.

Jubilantke gratulovalo aj vedenie i obyvatelia ZPS Náruč. S gratuláciou a darčekom prišiel aj viceprimátor Vladimír Feľbaba, ktorý jej okrem iného zaželal hlavne mnoho energie. Aktuálne si užíva starostlivosť, ktorú jej venujú v Náruči, ale aj návštevy príbuzných. Má štyri deti, osem vnúčat, 14 pravnúčat a radosť jej robí už aj jeden prapravnuk.

Mária Galóczyová, rodená Šimková sa narodila pred sto rokmi v Starej Ľubovni, ako jediné dieťa svojich rodičov. V rodnom meste, odkiaľ pochádzala aj jej mama, žila do roku 1925, potom sa presťahovala do rodiska svojho otca, vojnového veterána - do Košíc. Tam ďalších sedem rokov navštevovala Cirkevnú školu.

Od roku 1933 žije v Prešove, kde absolvovala Meštianku na Konštantínovej ulici, Rodinnú školu a Nadstavbu pre šitie šiat. Veľmi chcela byť učiteľkou, to sa jej však nesplnilo.

V roku 1942 sa vydala a rodina sa jej rozrástla o tri dcéry a syna. Spolu s manželom dlhé roky pracovala v obchode, potom vo vyššom veku ako účtovníčka pre spoločnosť Zdroj.

V Prešove aktuálne žije päť ľudí vo veku nad sto rokov, všetky sú ženy. Štyri majú sto rokov, najstaršou je Anna Zaťková, ktorá o necelý týždeň skôr oslávila úctyhodných 104 rokov.