Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Prešovský kraj

V popradskej mestskej časti Matejovce chcú vybudovať komunitné centrum

Ilustračná snímka Foto: TASR – František Iván

Na vypracovanie projektovej dokumentácie samospráva vyčlenila sumu 33.000 eur.

Poprad 7. septembra (TASR) – V popradskej mestskej časti Matejovce by malo vzniknúť komunitné centrum. Na vypracovanie projektovej dokumentácie samospráva vyčlenila sumu 33.000 eur. Zámer stavby nového centra je podľa vedenia mesta v súlade s Komunitným plánom sociálnych služieb mesta Poprad na roky 2015 – 2020.

„Vzhľadom na existenciu vysokej koncentrácie marginalizovanej rómskej komunity v Matejovciach je výstavba komunitného centra plánovaná na Staničnej ulici,“ informoval vedúci odboru urbanizmu a priestorového plánovania na Mestskom úrade v Poprade Ľuboslav Mlynarčík.

Mesto sa v tomto smere plánuje zapojiť do výzvy Ministerstva vnútra SR v rámci Operačného programu Ľudské zdroje na predkladanie žiadostí o nenávratný finančný príspevok zameraný na výstavbu, modernizáciu a prestavbu komunitných centier v obciach s prítomnosťou marginalizovaných rómskych komunít. V mestskej časti Matejovce žije podľa Mlynarčíka viac ako 210 neprispôsobivých rómskych občanov.

„V novovzniknutom komunitnom centre budú pre osoby v nepriaznivej sociálnej situácii poskytované sociálne služby, a to sociálne poradenstvo, pomoc pri uplatňovaní práv a právom chránených záujmov, pomoc pri príprave na školskú dochádzku a školské vyučovanie a sprevádzanie dieťaťa do a zo školského zariadenia, preventívne aktivity i záujmová činnosť,“ vymenoval Mlynarčík. Podľa jeho slov v tomto roku bude vypracovaná architektonická štúdia pozostávajúca z komunitného centra, materskej školy a centra hygieny. Dodal, že po získaní finančnej podpory z fondov a po schválení mestským zastupiteľstvom sa v roku 2017 začne s realizáciou projektu.