Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Prešovský kraj

Pamiatku zavraždeného novinára a jeho priateľky si uctili aj v Poprade

Aj v Poprade si ľudia uctili pamiatku J. Kuciaka a M. Kušnírovej. Foto: TASR Michal Svítok

Odhadom prišlo vyjadriť svoj nesúhlas s aktuálnym stavom v spoločnosti okolo 1000 ľudí.

Poprad 3. marca (TASR) – Tichým pochodom po Námestí sv. Egídia si v piatok (2.3.) večer uctili pamiatku zavraždeného novinára Jána Kuciaka a jeho priateľky Martiny Kušnírovej aj stovky Popradčanov. Odhadom prišlo vyjadriť svoj nesúhlas s aktuálnym stavom v spoločnosti okolo 1000 ľudí.

"Chceli sme si uctiť pamiatku ľudí, ktorí robili bežnú prácu a zobralo im to život, a zároveň podporiť myšlienku zmeny. Podľa mňa to zasiahlo veľa ľudí - nielen na Slovensku, ale všade inde po svete. Je smutné, že sa to muselo odohrať takto, aby sa niečo zmenilo. Na začiatok sú tieto protestné pochody určite dobrým krokom; uvidíme, čo bude ďalej," konštatoval Popradčan Matúš Hamza, ktorý verí, že prípad sa vyšetrí a všetky zainteresované strany ponesú následky. Jeho priateľka Barbora Sedlačková dodáva, že už sa prípadom zaoberá aj Európska únia, nesúhlas prešiel až za hranice štátu: "takže verím, že sa niečo pohne."

Skeptickejšia bola iná oslovená dvojica Popradčanov, ktorí v piatok večer svojou prítomnosťou taktiež podporili tichý protest. "Myslím, že tým, že sme sem prišli, sa nič nezmení, ale chceli sme prísť podporiť myšlienku, že aktuálna vláda urobila v krajine taký neporiadok, že zločinci majú sebavedomie vraždiť ľudí, a treba to zmeniť," konštatoval jeden z Popradčanov.

Jeho kamarát dodal, že treba podpísať petíciu ohľadom vyšetrovania s vplyvom zo zahraničia - potom sa možno pohne správnym smerom. "Úprimne neverím, že sa niečo na Slovensku zmení, už bolo toľko káuz a nič sa nevyšetrilo ani neobjasnilo, napríklad Gorila," konštatoval.

"Som veľmi milo prekvapený, že Popradčania k tejto udalosti zaujali takýto postoj, že prišli v hojnom počte aj v takejto zime, a vnútorne sa teším, že sa v nás niečo zobudilo. Toto nie je o nejakej ideológii, toto je o tom, či môžu novinári slobodne písať a ak im v tom niekto bráni, tak treba zaujať občiansky postoj," konštatoval viceprimátor Popradu Igor Wzoš.

Upozornil, že pred štyrmi rokmi sa udiala podobná situácia aj v Poprade, keď jeden redaktor prišiel o prácu pre to, že slobodne písal. "Tiež to mal byť signál pre ostatných, aby si dávali pozor. Som veľmi rád, že toto sa v Poprade zmenilo," dodal s tým, že každý novinár by mal byť akýmsi svedomím mesta i štátu.