Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Prešovský kraj

Opatrovateľskú službu v Spišskej Belej podporia z eurofondov

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Špecifikom uvedenej služby je skutočnosť, že je vykonávaná v domácom prostredí klienta. V rámci nej kvalifikovaná opatrovateľka pomáha pri nevyhnutných životných úkonoch.

Spišská Belá 5. decembra (TASR) - Opatrovateľskú službu v meste Spišská Belá v Kežmarskom okrese podporí dotácia z európskych fondov. Primátor Spišskej Belej Štefan Bieľak v tejto súvislosti informoval, že Implementačná agentúra Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR ako sprostredkovateľský orgán pre operačný program Ľudské zdroje totiž schválila radnici nenávratný finančný príspevok na realizáciu projektu vo výške viac ako 148.000 eur.

"Hlavným cieľom je skvalitnenie poskytovania opatrovateľskej služby osobám odkázaným na pomoc inej osoby v domácom prostredí pomocou kvalifikovaných pracovníkov opatrovateľskej služby. Je určená pre tých, ktorí sa v dôsledku zhoršeného zdravotného stavu, sociálnej situácie alebo veku nedokážu o seba postarať a na bežné činnosti potrebujú pomoc kvalifikovaného pracovníka," ozrejmil primátor. Dodal, že cez tento projekt má samospráva možnosť prefinancovať mzdové náklady desiatich opatrovateliek na plný pracovný úväzok počas 26 mesiacov. Podporí sa tak sedem už existujúcich pracovných miest a vzniknú tri nové. "Takýmto spôsobom ušetríme vlastné zdroje, ktoré by sme počas 26 mesiacov vynaložili na opatrovateľskú službu," zdôraznil Bieľak.

Špecifikom uvedenej služby je skutočnosť, že je vykonávaná v domácom prostredí klienta. V rámci nej kvalifikovaná opatrovateľka pomáha pri nevyhnutných životných úkonoch - bežnej osobnej hygiene, donáške a podávaní jedla, nevyhnutných prácach v domácnosti či súvisiacich s prevádzkou domácnosti, ako aj pri zabezpečení kontaktu so spoločenským prostredím. Projekt bude mesto realizovať od januára 2019 do konca februára 2021, celkové náklady naň sú na úrovni 148.200 eur, pričom celá suma je hradená zo zdrojov Európskej únie a štátneho rozpočtu. V tomto prípade mesto nemusí spolufinancovať projekt zo svojich peňazí.