Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Prešovský kraj

Z odpadovej vody z pivovaru dokážu vo Veľkom Šariši vyrábať elektrinu

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Milan Kapusta

Čistiareň odpadových vôd, v ktorej sú akcionármi aj mestá Košice, Prešov a Veľký Šariš, prešla nedávno vďaka podpore z eurofondov rekonštrukciou.

Veľký Šariš 20. apríla (TASR) – Občania Veľkého Šariša už nebudú nadávať na smrad, ktorý sa šíril z čistiarne odpadových vôd pivovaru Šariš. Výrobca piva na Šariši sa rozhodol využívať mestskú čistiareň v Prešove, ktorá prešla modernizáciou a má k dispozícii unikátnu technológiu, na výrobu elektrickej energie z bioplynu.

V čase, keď pivovarníci postavili svoju čistiareň odpadových vôd vo Veľkom Šariši, sa toto miesto nachádzalo na okraji, ďaleko od obytnej zóny. Ako sa mesto rozrastalo, nové paneláky a domy sa ocitli v jej blízkosti. S čím súvisel aj počet nespokojných ľudí, ktorí sa sťažovali na občasný zápach.

"Čistenie odpadových vôd z pivovaru v mestskej čistiarni sme v skúšobnej prevádzke testovali od augusta 2015. Pre pivovar táto spolupráca predstavuje efektívnejšie využívanie zdrojov a pozitívny dopad na životné prostredie, keďže dochádza k úspore elektrickej energie, ktorú sme využívali na prevádzku našej čistiarne. Veríme, že toto riešenie prinesie aj spokojnosť a zlepšenie kvality života obyvateľov Veľkého Šariša," povedal Ján Čerkala, manažér pivovaru Šariš.

Čistiareň odpadových vôd, v ktorej sú akcionármi aj mestá Košice, Prešov a Veľký Šariš, prešla nedávno vďaka podpore z eurofondov rekonštrukciou. Čistenie odpadových vôd v mestskej čistiarni prebieha na mechanickom a biologickom stupni. Súčasťou technológie čistiarne je aj kalové a plynové hospodárstvo s kogeneračnou jednotkou na výrobu elektrickej energie z bioplynu. V tom je najväčší rozdiel v porovnaní s doterajšou vlastnou čistiarňou odpadových vôd pivovaru Šariš, vysvetlil Čerkala.