Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Prešovský kraj

O predaj eurových bankoviek s nulovou hodnotou bol veľký záujem

Na snímke predaj eurových bankoviek s nulovou hodnotou v Mestskej informačnej kancelárii (MIK) v Poprade 7. septembra 2018, o ktoré bol veľký záujem. Foto: FOTO TASR - Adriána Hudecová

Popradská nulová bankovka je výnimočná tým, že obsahuje koláž viacerých budov a je na nej tiež grafická chyba, keďže fotografia budovy Podtatranského múzea je zrkadlovo obrátená.

Poprad 7. septembra (TASR) – O predaj eurových bankoviek s nulovou hodnotou, ktorý v piatok odštartoval aj v Mestskej informačnej kancelárii (MIK) v Poprade, bol veľký záujem. Niektorí ľudia stáli v rade ešte pred otvorením. „Očakávali sme takýto záujem, pretože aj v iných mestách to bolo takto podobne. Časť toho je spôsobená tým, že zberatelia chcú čo najnižšie sériové čísla a časť z takej obyčajnej paniky, že sa to rýchlo vypredá. Nemyslím si však, že sa to stane, pretože v ponuke máme až 8000 kusov,“ ubezpečila riaditeľka MIK Lucia Pitoňáková.

Počas piatku predali pracovníci kancelárie viac ako polovicu týchto bankoviek, prišli aj takí záujemcovia, ktorí kupovali desiatky kusov. „Ja osobne som kúpil 100 kusov, pretože ma o to požiadali kamaráti z Nitry, takže to kupujem pre nich, nestíhajú prísť, lebo sú na burze v Prahe. Sám pre seba som si kúpil desať kusov,“ uviedol zberateľ Rastislav Ovšonka.

O bankovku však neprejavili záujem len zberatelia. „Ja som si ju prišiel kúpiť len preto, že je na nej Poprad a som Popradčan,“ uviedol Peter, ktorý stál v rade takmer hodinu, kým sa mu podarilo bankovku zakúpiť. Väčšina ľudí si podľa pracovníka MIK Rastislava Hudeca brala okolo desať bankoviek, najviac si ich zakúpila jedna rodina, ktorej členovia si dohromady vzali až približne 500 kusov. Inak predaj prebiehal bez problémov a ľuďom nerobilo problém počkať si v rade.

„Popradská nulová bankovka je výnimočná tým, že obsahuje koláž viacerých budov a je na nej tiež grafická chyba, keďže fotografia budovy Podtatranského múzea je zrkadlovo obrátená, takže aj nápis na nej je tiež zrkadlovo obrátený,“ dodala Pitoňáková. Na bankovke je vyobrazený Kostol sv. Egídia, Tatranská galéria, Podtatranské múzeum a historické spišskosobotské domčeky.