Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Prešovský kraj

Hľadá sa najkrajšia slovenská Studnička roka 2014

Ilustračné foto Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Iniciátorom 1. ročníka celoslovenskej súťaže s názvom Studnička roka 2014 je pobočka Klubu slovenských turistov (KST) s názvom Perun, ktorá sídli v obci Zámutov vo Vranovskom okrese.

Zámutov 7. apríla (TASR) - Do súťaže o najkrajšiu studničku roka sa môžu po prvý raz prihlásiť dobrovoľnícke občianske združenia a kluby turistov z celého Slovenska. Víťazné projekty budú ohodnotené finančnými cenami.

Iniciátorom 1. ročníka celoslovenskej súťaže s názvom Studnička roka 2014 je pobočka Klubu slovenských turistov (KST) s názvom Perun, ktorá sídli v obci Zámutov vo Vranovskom okrese. Toto občianske združenie už niekoľko rokov revitalizuje studničky a táboriská v pohorí Slanských vrchov.

Jozef Balog z KST Perun TASR informoval, že spomínaná súťaž, ktorá odštartovala v týchto dňoch, vyvrcholí vyhodnotením a udelením cien pre víťazné projekty v októbri 2014. Realizátori najkrajších studničiek získajú od Ústrednej rady KST a turistického klubu Perun po 150 eur, 100 eur respektíve 50 eur v závislosti od toho, či sa v rámci prebiehajúcej súťaže umiestnia na prvej, druhej alebo tretej priečke.

"Studnička alebo prameň musia byť dokázateľne opravené v roku 2014. V tejto súvislosti je potrebné zaslať organizátorom na adresy ustredie@kst.sk alebo kstperun@gmail.com fotografie, dokumentáciu, mapu lokality, v ktorej práce prebehli, prípadne jej GPS súradnice. Zároveň treba priložiť aj cenovú kalkuláciu nákladov na opravu," priblížil Balog.

Revitalizácia studničiek či prameňov by sa mala podľa jeho slov realizovať mimo zastavaného územia obcí a miest predovšetkým z prírodných materiálov. O umiestnení jednotlivých projektov v rámci súťaže rozhodne ich výsledný vzhľad, predpokladaná trvanlivosť respektíve udržateľnosť a prístupnosť spomínaných zdrojov vody pre turistov.