Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Prešovský kraj

N. KURILLA: Bardejov ponúka možnosť spojiť kultúrnu s prírodnou časťou

Norbert Kurilla. Foto: TASR/Milan Kapusta

Povedal to v rámci dnešnej konferencie pod názvom Benefits Beyond Inscription: Využitie značky UNESCO pre rozvoj trvalo udržateľného cestovného ruchu v regiónoch strednej Európy.

Bardejov 5. mája (TASR) – Mesto Bardejov ponúka podľa štátneho tajomníka Ministerstva životného prostredia SR Norberta Kurillu unikátnu príležitosť, ako spojiť kultúrnu s prírodnou časťou. Povedal to v rámci dnešnej konferencie pod názvom Benefits Beyond Inscription: Využitie značky UNESCO pre rozvoj trvalo udržateľného cestovného ruchu v regiónoch strednej Európy, ktorá sa koná v Bardejovských Kúpeľoch.

"V prvom rade treba mať dobre nastavenú stratégiu v tom zmysle, že nemôžeme hrať vždy iba ako keby sami za seba sólo hry, ale skôr hľadať synergiu viacerých regiónov. Práve región Bardejova ponúka unikátnu príležitosť spojiť kultúrnu s prírodnou časťou. Ďalej zatraktívniť to prostredie hlavne zahraničným turistom, ale aj domácim, ktorí nepoznajú tieto unikátne okolnosti, a spoločne aj v spolupráci so štátnym alebo verejným sektorom a biznisom hľadať cesty v podobe nejakých balíčkov, karpatských balíčkov, alebo iných nástrojov, aby sme vedeli ponúknuť nejaký atraktívny program, aby sem ľudia došli," uviedol pre TASR Kurilla.

Ako povedal, v rámci rezortu sa snažia implementovať program svetového dedičstva UNESCO, ktorý už funguje v Škandinávii, vo Švajčiarsku alebo Veľkej Británii. "Tieto poznatky by sme chceli za súčinnosti lokálnych komunít, ľudí a partnerov vniesť do tohto regiónu, aby cítili ekonomický benefit z tohto nastavenia," vysvetlil.

"Ide napríklad o ponuku atraktívneho programu, ktorý nebude zahŕňať iba nejaké poldňové, by som povedal, programy, ale naozaj ponúkne týždenný pobyt a v zlom aj dobrom počasí, pre rodiny s deťmi aj pre starších ľudí. Myslím si, že sa dá naučiť, ako to fungovalo napríklad v iných krajinách, a preniesť tie dobré praktiky a skúsenosti k nám na Slovensko," skonštatoval Kurilla.

Rezort životného prostredia môže byť podľa jeho slov v tomto smere nápomocný. "Aj keď to možno nie je zrejmé z toho prvého počutia, práve to prírodné dedičstvo je tiež integrálnou súčasťou UNESCO. My sa pozeráme cez perspektívy ministerstva životného prostredia na oblasť prírodného bohatstva, ako vieme využiť prírodný kapitál na lepšiu reklamu a prilákanie väčšieho množstva turistov," dodal Kurilla.