Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Prešovský kraj

Mierne lavínové nebezpečenstvo prevláda len vo Vysokých Tatrách

Na snímke 30 metrov vysoký zamrznutý vodopád Skok v Mlynickej doline v nadmorskej výške 1 789 metrov vo Vysokých Tatrách 19. decembra. Foto: TASR - Oliver Ondráš

Počas utorňajšieho poobedia a v noci na stredu fúkal silný vietor, ktorý vytvoril nebezpečné snehové vankúše a náveje, upozornil I. Žiak zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby.

Liptovský Hrádok 19. decembra (TASR) - Mierne lavínové nebezpečenstvo aktuálne prevláda len v najvyšších polohách Vysokých Tatier. V nižších a stredných polohách a v ostatných pohoriach trvá malá lavínová hrozba. V stredu o tom informoval Igor Žiak zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby.

Dodal, že hrozba snehových zosuvov je lokálna, viaže sa najmä na záveterné svahy a žľaby. "Počas utorňajšieho (18.12.) poobedia a v noci na stredu fúkal silný vietor, ktorý vytvoril nebezpečné snehové vankúše a náveje," upozornil.

Ráno bolo na horách jasno. Teplota vzduchu sa pohybovala v rozpätí od mínus 11 do mínus piatich stupňov Celzia. "Za uplynulých 24 hodín nepripadol žiadny sneh. Počas poslednej periódy sneženia napadlo na horách 25 až 65 centimetrov nového snehu, zväčša na trávnatý alebo skalnatý podklad," priblížil. Odvtedy je teplota stále pod bodom mrazu, takže si sneh na niektorých miestach zachoval prachový charakter, inde vplyvom vetra vznikli snehové dosky s tvrdým povrchom.