Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Prešovský kraj

V Medzilaborciach zistili zvýšený výskyt hnačiek, dezinfikovali školy

Ilustračná snímka Foto: TASR - Roman Hanc

Odborníčka zdôraznila, že leto je typickým obdobím, kedy je zvýšený výskyt hnačkových ochorení.

Medzilaborce 6. júna (TASR) – Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Humennom zaznamenal počas minulého týždňa zvýšený výskyt hnačkových ochorení v Medzilaborciach. Lekári tam ošetrili niekoľko detí.

"Zatiaľ sme mali potvrdené dva prípady Salmonely enteritidis, ktoré neboli v epidemiologickej súvislosti," uviedla pre TASR Lenka Lesňáková z oddelenia Epidemiológia a výchova k zdraviu. Napriek tomu vykonali ako preventívne opatrenie štátny zdravotný dozor na tamojších dvoch školách, ktorým odporučili zrealizovať sanitáciu a dezinfekciu prostredia. Tie na to podľa jej ďalších slov využili pondelok (4.6.), kedy mali aj riaditeľské voľno.

Lesňáková zdôraznila, že leto je typickým obdobím, kedy je zvýšený výskyt hnačkových ochorení. "Ako prevencia pred nimi sa uplatňuje dôkladná tepelná úprava surovín, netreba konzumovať rizikové, neznáme potraviny. Ďalej je potrebné dbať na dôslednú hygienu rúk a pracovných plôch, takisto aj v domácom prostredí nekrížiť surové a uvarené potraviny," vysvetlila.

Podľa jej ďalších slov je tiež nutné dávať pozor aj na ich správne uchovávanie a skladovanie. "Opatrný treba byť aj pri grilovaní, kedy je možné, že mäso neprejde dostatočnou tepelnou úpravou," uzavrela.