Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Prešovský kraj

Lom pri Kvetnici ožije vďaka pozvánke na festival potápačských filmov

Na snímke lom pri Kvetnici v Poprade, ktorý bude dejiskom pozvánky na Medzinárodný festival potápačských filmov v Tatrách, 6. septembra 2018. Foto: TASR/Adriana Hudecová

Okrem hudobného vystúpenia sólistu opery Slovenského národného divadla Ivana Ožváta či folklórneho súboru Vagonár, bude pódium v lome patriť aj kapelám Heľenine oči, Peter Bič Project a Gladiátor.

Poprad 6. septembra (TASR) - Mesto Poprad v spolupráci s Potápačským klubom (PK) Vodnár a Oblastnou organizáciou cestovného ruchu Región Vysoké Tatry pripravili na september porciu kultúry na netradičnom mieste - v bývalom kameňolome na Kvetnici. Nevyužívaný lom s jazerom, ktoré vzniklo prirodzeným zatopením miest po ťažbe, sa predvedie v novom svetle ako netradičný kultúrny stánok pod holým nebom. Na štvrtkovom brífingu o tom informovali organizátori podujatia COOLtúra do lomu, ktoré sa uskutoční 22. septembra.

„Do nevyužívaného bývalého kameňolomu chceme priniesť život. Začali sme čistením vodnej plochy spolu s potápačmi. Následne vznikla myšlienka na ďalšie využitie. Preto sme sa rozhodli pozvať ľudí na toto miesto a odprezentovať im ho v inom svetle. Verím, že mnohí Popradčania budú prekvapení z toho, aké nádherné miesto neďaleko mesta máme. Kvetnica tak nebude len o baníctve, turistike či histórii, ale aj o ekológii s kultúre,“ uviedol primátor Popradu Jozef Švagerko.

Okrem hudobného vystúpenia sólistu opery Slovenského národného divadla Ivana Ožváta či folklórneho súboru Vagonár, bude pódium v lome patriť aj kapelám Heľenine oči, Peter Bič Project a Gladiátor. Ďalší rozmer zážitku z kultúry v lome ponúkne podľa organizátorov návštevníkom premietanie potápačských filmov. Bude to zároveň pozvánka na Medzinárodný festival potápačských filmov (MFPF) vo Vysokých Tatrách začiatkom októbra, ktorého organizátorom bude práve PK Vodnár.

„Ten lom neuveriteľne ožíva. Okrem nás potápačov a verejnosti ho už objavili dokonca aj zahraniční filmári. Ja si dovolím tvrdiť, že tento lom je taký skvost, aký široko-ďaleko nie je a má potenciál byť využívaný aj ľuďmi zo širokého okolia,“ uviedol Pavol Svitánek z PK Vodnár a zároveň šéf MFPF. Dodal, že jazero hlboké 22 metrov ponúka možnosti na potápanie, filmovanie pod vodou i potápačské kurzy.

Podujatie COOLtúra do lomu sa uskutoční predposlednú septembrovú sobotu od 13. do 22. hodiny. Cesta I/66 vedúca okolo lomu bude v úseku od zastávky SAD na Kvetnici po križovatku pri supermarkete úplne uzavretá od 12. hodiny do polnoci. Obchádzka bude vedená cez Visovú, Spišské Bystré a Hranovnicu v oboch smeroch. Organizátori upozorňujú, že vjazd bude umožnený iba dopravnej obsluhe a návštevníkom podujatia, ktorí budú môcť parkovať na účelovej komunikácii k tzv. obaľovačke. Parkovanie bude možné aj na účelovej komunikácii pod lesom pri strelnici s vjazdom z cesty III/3075 na Visovú. Pre verejnosť organizátori zabezpečia bezplatnú kyvadlovú autobusovú dopravu od Arény Poprad až do kameňolomu, ktorá bude premávať až do ukončenia podujatia.

Podujatie COOLtúra do lomu je podľa primátora ďalším konkrétnym výsledkom spolupráce mesta a PK Vodnár. Už na jar uzatvorila samospráva s klubom zmluvu o bezodplatnej spolupráci pri zabezpečení čistoty, poriadku a pravidelnom monitoringu vodnej plochy v Kvetnici. Prvou aktivitou bolo podujatie Pre krajšiu Kvetnicu, ktorého cieľom bolo vyčistiť vodnú plochu a jej okolie od odpadu. Zámerom mesta je, aby toto miesto ožilo nielen v lete, keď tam zavítajú peší i cykloturisti a môžu absolvovať okruh okolo jazera. „Chceli by sme tu natiahnuť elektrinu, aby sa to prípadne v zime dalo zasnežovať a urobil by sa z toho areál na bežecké lyžovanie,“ doplnil vízie primátor.