Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 17. apríl 2024Meniny má Rudolf
< sekcia Prešovský kraj

Novopostavený kríž na vrchole Javoriny cez víkend slávnostne požehnajú

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Oliver Ondráš

Novopostavený kríž má podľa jeho staviteľa pripomínať snahu a prácu vtedajších levočských turistov. Zhotovený je zo samorastu borovice a dosahuje až štyri metre.

Levoča 13. júna (TASR) – Na jednom z vrcholov Javoriny v Levočských vrchoch, ktoré sa v posledných rokoch tešia čoraz väčšiemu počtu turistov, pribudol nedávno kríž. Cez víkend ho slávnostne posvätia. "Bývalé vojenské pásmo Javorina, medzi miestnymi azda najznámejšia časť Levočských vrchov, má dva vrcholy. Severnejší je bližšie k Vinnej a južný, o niečo nižší, je bližšie k Levoči. Obyvateľom mesta i okolitých obcí je práve južný vrchol Javoriny, známy aj ako Marčulina, o niečo dostupnejší a jeho pekné okolie si môžu užívať pešo, na bicykli a v zime na bežkách. Pre mnohých toto miesto predstavuje pomyselnú oázu pokoja," konštatoval nadšenec turistiky Ernest Rusnák, ktorý kríž svojpomocne postavil.

Marčulina ponúka výhľad na Levoču, do Hornádskej kotliny, na Vysoké i Nízke Tatry, Volovské vrchy, Branisko, Bachureň či Spišskú Maguru. Pohľad z vrcholu Javoriny zanechal na Ernesta Rusnáka taký dojem, že sa rozhodol na ňom postaviť kríž. "Javorina bola stále doménou levočských turistov. Pod vrcholom Marčuliny boli postavené dve turistické chaty aj lyžiarsky skokanský mostík. Žiaľ, vytvorením Vojenského obvodu Javorina sa všetky aktivity v tejto oblasti zastavili a stavby boli asanované. A práve veľká, ale, bohužiaľ, márna snaha levočských turistov ma inšpirovala, aby som na tomto mieste postavil kríž," zdôvodnil Rusnák.

Novopostavený kríž má podľa jeho staviteľa pripomínať snahu a prácu vtedajších levočských turistov. Zhotovený je zo samorastu borovice a dosahuje až štyri metre. "Má dve ramená, na ktorých je osadená drevená strieška. Medzi ramenami je umiestnený drevený kríž, ktorý zhotovil Augustín Nemčík," priblížil autor.

Nový kríž postavený na vrchole Javoriny slávnostne požehná levočský dekan Jozef Dlugoš v sobotu 16. júna o 11. hodine. "Aby bola Javorina aspoň v ten deň prístupná skutočne každému, starší občania mesta Levoča a jeho okolia budú mať možnosť sa k novému krížu vyviesť autobusom," upozornil Kamil Tomčofčík z Mestského úradu v Levoči. Ani po vlastných to však Levočania nemajú ďaleko. Najlepší prístup je z komunikácie medzi pamätníkom SNP a Vinnou. "Odbočka je vyznačená aj vrcholovou turistickou značkou a výstup od komunikácie trvá približne sedem minút," doplnil Rusnák.