Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Prešovský kraj

Leto privítali v Tatrách tradičným odomykaním Štrbského plesa

Mím Miro Kasprzyk v kostýme Poseidona (prvý zľava), starosta Štrby Michal Sýkora (druhý zľava), český módny návrhár Osmany Laffita (v strede), výkonná riaditeľka Oblastnej organizácie cestovného ruchu Región Vysoké Tatry Lenka Maťašovská (druhá sprava) a úspešný biatlonista Pavol Hurajt (prvý sprava) počas otvorenia letnej turistickej sezóny na Štrbskom Plese vo Vysokých Tatrách Foto: Tasr/Oliver Ondráš

Tatranci veria, že počasie k nim bude počas sezóny zhovievavé, a že príde do Tatier viac turistov ako vlani.

Štrbské Pleso 13. júna (TASR) – Symbolickým odomknutím hladiny Štrbského plesa dnes vo Vysokých Tatrách otvorili novú letnú turistickú sezónu.

„Opäť sme na leto pripravili niekoľko noviniek, okrem tradičných podujatí ako je počas tohto víkendu oficiálne otvorenie letnej sezóny, Medvedích dní, alebo Svište na plese, bude novinkou Benátska noc, ktorá sa uskutoční 19. júla práve tu na Štrbskom plese,“ uviedla výkonná riaditeľka Oblastnej organizácie Cestovného ruchu Región Vysoké Tatry Lenka Maťašovská.

Tatranci veria, že počasie k nim bude počas sezóny zhovievavé, a že príde do Tatier viac turistov ako vlani. „Víchrica, ktorá hory zasiahla pred mesiacom nijako nenarušila cestovný ruch, všetko funguje ako pred víchricou, všetko je v prevádzke, aj člny na Štrbskom plese, ktoré vietor čiastočne poškodil, sú už opravené, turistické chodníky sú otvorené a cyklotrasy sú návštevníkom rovnako k dispozícii,“ dodala Maťašovská s tým, že celkovo je vo Vysokých Tatrách okolo 300 kilometrov cyklotrás, z toho asi 50 kilometrov je priamo v teréne a sú pre náročnejších turistov.



Lesníci v súčasnosti stále pracujú na spriechodnení niektorých úsekov turistických trás a upozorňujú, že až do nedele 15. júna vrátane stále platí sezónna uzávera chodníkov vo vysokohorskom prostredí. Aktuálne informácie o priechodnosti trás nájdu záujemcovia na internetovej stránke www.lesytanap.sk.

Na hladine jazera Štrbského plesa bude počas leta jazdiť asi 20 člnov, z nich jeden je niečím výnimočný. „Ide o štýlovú celodrevenú pramicu, tento typ sa volá Tosca a vyrobená bola v Litve,“ uviedla Zuzana Fabianová z Tatry Mountain Resorts. Ceny za člnkovanie sa oproti minulému roku nezmenili, člny budú k dispozícii každý deň od 9.00 h do 18.00 h, pričom posledná výprava člnov je o 17.00 h. Jedna jazda po jazere trvá 45 minút. Minulý rok od polovice júna do konca septembra bolo dohromady vypravených viac ako 4000 člnov a zážitky si tu užívalo cez 10.000 turistov. Člnkovanie na hladine Štrbského plesa bolo znovu obnovené v roku 2008, odvtedy si túto staronovú atrakciu užilo viac ako 54.000 návštevníkov.