Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Prešovský kraj

Lesník dal vyrúbať dreviny v spoločenskej hodnote vyše 240-tisíc eur

Obvinený mal dať príkaz na výrub drevín v tomto roku v mesiacoch február až apríl v katastri obce Ruská Volová na parcelách vedených ako trvalý trávnatý porast.

Snina 1. júla (TASR) - Lesník zamestnaný v lesopoľnohospodárskej správe Gréckokatolíckeho arcibiskupstva Prešov dal bez povolenia a súhlasu orgánu obce Ruská Volová, okres Snina, príkaz na výrub stromov a súvislých krovitých porastov. „Spoločenskú hodnotu drevín vyčíslila Štátna ochrana prírody Slovenskej republiky - Správa Národného parku Poloniny na viac ako 240.000 eur,“ informovala krajská policajná hovorkyňa z Prešova Jana Migaľová.

Zo zločinu porušovania ochrany rastlín a živočíchov vyšetrovateľ Okresného riaditeľstva Policajného zboru v Humennom obvinil 54-ročného muža z obce Stakčín.

„Obvinený mal dať príkaz na výrub drevín v tomto roku v mesiacoch február až apríl v katastri obce Ruská Volová na parcelách vedených ako trvalý trávnatý porast. Urobil tak bez povolenia a v rozpore so všeobecne záväzným právnym predpisom na ochranu prírody a krajiny,“ objasnila hovorkyňa s tým, že ako lesník dal príkaz vyrúbať stromy s obvodom kmeňa aj nad 80 centimetrov a vo výške 130 centimetrov nad zemou.

Štátu resp. nástupníckej organizácii Okresnému úradu Prešov - Odbor starostlivosti o životné prostredie tak spôsobil škodu na spoločenskej hodnote drevín za vyše 240.000 eur.