Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Prešovský kraj

Klub nezávislých poslancov prešovskej samosprávy bude mať 20 členov

Prešov. Foto: TASR – Milan Kapusta

V piatok po zložení poslaneckého sľubu na ustanovujúcom Zastupiteľstve Prešovského samosprávneho kraja o tom rozhodli hlasovaním jeho členovia.

Prešov 1. decembra (TASR) – Zastupiteľstvo Prešovského samosprávneho kraja (PSK) už má známy jeden poslanecký klub, ide o Klub nezávislých poslancov s počtom 20 členov. V piatok po zložení poslaneckého sľubu na ustanovujúcom Zastupiteľstve PSK o tom rozhodli hlasovaním jeho členovia. TASR o tom informoval predseda Klubu nezávislých poslancov – staronový krajský poslanec a starosta Štrby - Michal Sýkora.

„Som veľmi rád, že z celkového počtu 22 zvolených nezávislých krajských poslancov prejavilo záujem pôsobiť v našom klube 20 z nich. Nakoľko našou snahou sú vecné riešenia, čaká nás spolupráca užitočná pre celý kraj. Napokon, zvýrazňuje to aj fakt, že v klube pôsobia starostovia a primátori z rôznych regiónov, ktorí cítia význam koordinovaného rozvoja kraja v spolupráci vyššieho územného celku a miestnej územnej samosprávy,“ uviedol Sýkora.

Výsledky novembrových volieb do VÚC rozhodli, že Zastupiteľstvo PSK bude pracovať v zložení nezávislí poslanci s počtom 22 mandátov, koalícia KDH, SaS, OĽaNO, NOVA má 21 poslancov, Smer-SD získal 16 poslancov, SNS dvoch a jeden mandát má Úsvit. Do zastupiteľstva sa dostala zhruba polovica nových poslancov, posilnila pravica a výrazne narástol počet nezávislých.

Nový predseda PSK Milan Majerský (KDH, SaS, OĽaNO, NOVA) po zložení sľubu uviedol, že predpokladá vznik troch poslaneckých klubov a chce, aby každý tento blok mal jedného vicežupana.