Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Prešovský kraj

Kino Tatran chcú digitalizovať, v Kežmarku to urobili už pred 2 rokmi

Ilustračné foto Foto: TASR

Poslanci Mestského zastupiteľstva (MsZ) mesta Poprad na svojom prvom tohtoročnom zasadnutí schválili zámer digitalizácie kina.

Poprad 12. februára (TASR) - Poslanci Mestského zastupiteľstva (MsZ) mesta Poprad na svojom prvom tohtoročnom zasadnutí v stredu (11.2.) schválili zámer digitalizácie kina Tatran v Poprade. Samospráva sa chce uchádzať o prostriedky z Audiovizuálneho fondu ešte v aktuálnom termíne do 16. marca. „Podľa predbežných rozpočtov je na digitalizáciu nášho kina potrebných približne 100.000 eur, pričom dotácia z Audiovizuálneho fondu môže byť až do 50 percent,“ uviedol viceprimátor Popradu Igor Wzoš.

Na základe odborných posúdení a z dôvodu zabezpečenia vyššej atraktívnosti, a teda i konkurencieschopnosti mestského kina Tatran, je zámerom uskutočniť digitalizáciu tak, aby bolo možné premietať 2D aj 3D filmy. „Kino je v mimoriadne zachovalom stave, ako keby sa v ňom prestalo premietať len včera. Pevne verím, že v priebehu pol roka by sa dalo všetko stihnúť tak, aby sme na jeseň mohli privítať návštevníkov prvého predstavenia,“ doplnil Wzoš. Kino Tatran ukončilo svoju prevádzku v júli 2011 z dôvodu klesajúcej návštevnosti a prehlbujúcej sa finančnej straty pri prevádzke. Samospráva si uvedomuje, že jeho prevádzkovanie nebude ziskovou záležitosťou. „Kino je vážna kultúrna inštitúcia. Knižnice a galérie tiež nerušíme len preto, že nie sú ziskové. Náš zámer je taký, že zvažujeme ďalšie možnosti okolo samotnej budovy a chceme urobiť takú synergiu, aby subjekt, ktorý tam vznikne, odčerpával z mesta čo najmenej zdrojov,“ uzavrel Wzoš.

Kino Iskra v neďalekom Kežmarku prešlo digitalizáciou už na začiatku roku 2013. „Oplatilo sa to, pretože keby digitalizácia nebola, tak to tu môžeme zatvoriť, keďže stará technika by nebola schopná prehrávať filmy na nových nosičoch. Prínos je ale aj hlavne v sférach kvality obrazu, zvuku, pohodlia pre divákov. Na druhej strane, keď boli filmy na kotúčoch, tak sa k nám dostávali jeden až dva mesiace po slovenskej premiére. Teraz je to v podstate hneď,“ uviedol pre TASR dramaturg filmového klubu v Kežmarku Boris Švirloch.

Okrem toho sa však vďaka digitalizácii zvýšila aj návštevnosť jediného kežmarského kina. „Tešíme sa z toho, že aj v Poprade sa bude kino digitalizovať, mestské kino má predsa len iný charakter. Do nášho filmového klubu chodí aj dosť Popradčanov, takýchto miest pre kvalitné filmy však nikdy nie je dosť,“ konštatoval Švirloch.